Grilované mušle s bylinkovým máslem
Existuje nějaký lepší způsob, jak zvěstovat příchod léta, než rozpálením grilu? Zkuste pro tentokrát nechat párky, steaky a ryby v obchodě a sáhněte po mušlích. Jejich grilování je snazší, než byste mysleli. Letní jídlo bude na stole za méně než 30 minut. Párujte ke svěžím bílým vínům.
Suroviny na 4 porce
- 1/4 šálku nesoleného másla
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1,5 kg mušlí, opláchnuté a vydrhnuté
- 2 citrony
- Hrubá sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
- Gril nebo grilovací pánev rozpálíme na středně vysokou teplotu. Rozpálený gril očistíme a lehce naolejujeme.
- V malém hrnci na středním stupni rozpustíme máslo, odstraníme z vařiče, vmícháme petržel a dáme stranou.
- Slávky umístíme na gril v jedné vrstvě, v případě potřeby pracujeme v dávkách. Rozpůlené, lehce naolejované citrony položíme na gril řeznou stranou dolů.
- Grilujeme, dokud se mušle neotevřou a citrony neprohřejí a nezhnědnou, to bude asi 5 minut. Kleštěmi je přeneseme na velký talíř. Neotevřené mušle vyhodíme.
- Mušle na talíři polijeme bylinkovým máslem, posypeme solí a pepřem.
- Podáváme s citrony v kombinaci s lehkým salátem z čerstvé zeleniny.
Doporučené párování
- Suchá bílá vína se svěží kyselinkou: Chablis, Chardonnay, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Sylvánské zelené
- Bílá svěží šumivá vína tvořená převážně z bílých odrůd: Cuvée brut nature, Cuvée brut
Dobrou chuť!