Chilli con carne s čokoládou
Venku to sice vypadá na brzký příchod jara, ale věřím, že se zima ještě úplně nevzdává a tento zahřívací pokrm přijde vhod. Mleté maso, fazole a kukuřice se skvěle snoubí s pikantní rajčatovou omáčkou a kousek kvalitní hořké čokolády vystřelí tohle jídlo až k nebesům.
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 menší červená paprika
- 100 g kukuřice
- 500 g pasírovaných rajčat
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 lžíčka sladké papriky
- chilli paprička nebo chilli vločky
- sůl, pepř, kmín
- 2 – 3 lžičky třtinového cukru
- kousek kvalitní hořké čokolády, já použila 100% Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hluboké pánvi necháme rozpálit olej, na kterém osmahneme cibuli. Přidáme jemně nasekaný česnek, kmín, sladkou papriku a chilli. Necháme minutku osmažit, aby se všechny chutě promísily. Dále přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, kukuřici a po chvíli i mleté maso. Maso opékáme a vařečkou se jej snažíme rozdělit na co nejmenší kousky.
- Jakmile máme maso osmahnuté, přidáme rajčatovou šťávu, promícháme a dle potřeby přidáme trochu vody či masového vývaru. Dochutíme solí, pepřem a dle potřeby i cukrem. Směs přivedeme k varu, poté stáhneme na co nejmenší plamen, přiklopíme pokličkou a necháme přibližně 20 minut probublávat. Občas je potřeba směs promíchat a zkontrolovat, zda se omáčka příliš neodpařila a nezačíná se připalovat ke dnu. Pokud ano, přidejte malinko vody.
- Teď je ten správný čas na fazole. Použila jsem červené fazole z plechovky, z kterých jsem scedila veškerou tekutinu a šupla je do pánve k masu. Použít můžete samozřejmě i doma uvařené fazole, ale ty jsem bohužel neměla ve spíži. Pokrm opět promícháme a ještě chvíli povaříme. Chilli con carne musí být krásně husté a přitom šťavnaté.
- Na samotný závěr přidáme hořkou čokoládu, množství odpovídající cca 2 čtverečkům. Nesmí se to s ní přehnat, aby typické masové jídlo nezískalo až moc nasládlou, čokoládovou chuť, ale naopak, aby čokoška pomohla zvýraznit veškeré chutě tohoto výtečného hlavního chodu. Jako přílohu doporučuji jasmínovou rýži nebo tortilli.
Doporučené párování
- Hovězí, pikantní omáčka a čokoláda? Taková kombinace přímo volá o červené: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Merlot, Primitivo, Svatovavřinecké, Zinfandel, Zweigeltrebe
- Šumivá vína preferujte taková s převahou modrých odrůd: Bílé Cuvée brut, Cuvée rosé brut, Vintage Rosé
Dobrou chuť!
Za vytvoření receptu Chilli con carne s čokoládou děkujeme Janě z blogu Solnička v kuchyni.