Domácí mikrovlnný popcorn
Domácí popcorn je rychlá, snadná, zdravá a skvěle přizpůsobitelná svačinka! Potřebujete jen papírový sáček, kukuřičné zrno a mikrovlnku. Pro jednoduchou klasiku stačí přidat trochu másla a soli, labužníci v horkém, rozpraskaném zrnu rozpustí aromatické sýry. Pro dokončení menu vynechme tentokrát colu a dejmě něco trefnějšího; co takhle víno nebo šampaňské?
Suroviny na 2 porce
- 1/4 šálku kukuřičných zrn na popcornových
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla
Tip: Namísto másla lze použít i olivový nebo kokosový olej. - 2 lžičky soli
- 1 – 3 lžičky příchutě dle výběru a chuti, viz níže
- Papírový sáček o rozměrech přibližně 10 x 15 x 25 cm
Postup přípravy
- Zrna nasypeme do papírového sáčku. Horní lem sáčku několikrát přehneme a pro jistotu můžeme i spojit sešívačkou. Sáček umístíme svisle do mikrovlnné trouby, kterou zapneme na maximální výkon a přibližně 3 minuty ohřevu. Po celou dobu sledujeme intenzitu praskání zrn. Zpozorníme, jakmile se začne intenzita snižovat a ohřívání vypneme při 2 vteřinových intervalech mezi prasknutím. Zabráníme tak nežádoucímu, hořkému, spálenému aroma popcornu.
- Pytlík vyjmeme z mikrovlnky a necháme půl minuty odpočinout. Po chvíli jej otevřeneme (pozor na vycházející horkou páru) a polyjeme rozpuštěným máslem. Opět zavřeme a řádně s ním zatřeseme, aby se máslo dobře distribuovalo. Dochutíme solí a dalšími zvolenými příchutěmi a opět s pytlíkem zatřeseme.
- Popcorn nasypeme do servírovací misky, nalijeme dobré pití a ihned si pochutnáváme na skvělé svačince.
Možnosti příchutí & Doporučené párování s víny
Přírodní popcorn bez příchutě
- Z tichých vín vybírejte ovocné, příjemně pitelné, suché, kulaté víno bez sudového zrání: Chardonnay, Chenin blanc, Ryzlink rynský.
- V rámci šumivých vín volte harmonická bílá cuvée cukernatosti brut.
Sůl
- Se solí nejlépe harmonizují svěží, suchá bílá vína citrusových podtónů: Chardonnay, Muškát žlutý, Sauvignon, Sylvánské zelené.
- U šumivých se opírejte o převahu bílých hroznů a cukernatost brut: Bílé cuvée, šampaňské Blanc de Blancs.
Máslo
- Krémové tóny másla slaďte s těžším bílým polosuché cukernatosti, ideálně stařeným v dubových sudech: Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink rynský, Tramín červený.
- Pakliže chcete notovat s krémovým projevem máslového popcornu, sáhněte po dobře vyzrálých, ročníkových vínech bílých odrůd a nechte je po odšpuntování alespoň hodinu otevřít.
Máslo & Sůl
- Odvážnou kombinaci sladkého se slaným umí doprovodit snad jen vskutku výběrové rosé nesoucí na paletě jak sladkou ovocitost, tak kořenité tóny ořechů.
- Pravidlo tichého si přeneseme i do vína šumivého. Ta nejlepší rosé produkují v Champagne, pro kořenitou hloubku oříšků musíme sáhnout k ročníkovým: Vintage Rosé z modrých odrůd.
Strouhaný čedar nebo parmazán
- Silné sýrové příchutě vyžadují robustní, dobře vyzrálá červená vína: Cabernet Sauvignon, Malbec, Schiraz, Zinfandel.
- K vyzrálým polotvrdým až tvrdým sýrům se hodí jediné – tradiční metoda výroby a delší zrání ročníkové sklizně modrých odrůd na kalech: Vintage Champagne, Ročníkový sekt
Dobrou chuť!