Studená hostina se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken
Miluju ty chvíle, kdy Žofie usne a my se s dětmi sejdeme všichni dole, většinou v obýváku a často u televize. Pustíme si oblíbený film nebo něco jiného (aktuálně je top Masterchef). Otevřeme si víno nebo nějaké bublinky. A připravíme si “prkýnko”. Na prkýnku je něco mega dobrého. Nebo si místo prkýnka připravíme dobrou večeři. A pak sedíme a zobeme, povídáme si a sledujeme. Jsme spolu. A je nám fajn …
Když jsme si otevřeli lahev sektu Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken, tak jsme si připravili úplné hody! Dám vám sem tipy, co na takové moc příjemné posezení se sklenkou super sektu připravit.
Gravlax
Marinovaný a uzený losos patří mezi naše oblíbené pochoutky. Když jsem jednou zkusila lososa naložit doma, byl úspěch tak velký, že od té doby nemůžeme přestat. Miluju ho!!! Ať už jej nakládáme s koprem nebo jen obyčejně, se solí a cukrem.
Lososa marinujeme vcelku, zbaveného kostí (ideální je samozřejmě koupit filet), ale s kůží. Ve směsi soli, cukru a v chladu ho necháme odležet 48 hodin. Poté by měl být hotový, připravený k nakrájení na velice tenké plátky.
Podáváme ho s pečivem a výbornou domácí omáčkou, hořčičnou nebo koprovou, případně jinou, kterou si sami vymyslíme.
- 500 g kousek čerstvého lososa s kůží, bez kostí
- 200 ml hrubé mořské soli
- 150 ml cukru krupice
- trochu čerstvě mletého černého pepře
- 100 ml nasekaného čerstvého kopru (nemusí být)
Sůl a cukr promícháme. Přidáme pepř a nahrubo nasekaný kopr. Polovinu této směsi vysypeme do hlubšího talíře. Položíme na lososa, kůží dolů a pořádně přimáčkneme. Zbylou směsí lososa zasypeme a přikryjeme, také přitlačíme. Bude úplně celý schovaný pod krustou ze soli a cukru.
Talíř přetáhneme potravinářskou folií a dáme do chladna, na 48 hodin. Během této doby asi čtyřikrát přetočíme. Když necháme lososa marinovat o den, dva déle, nic se neděje. Jen ho určitě nechávejte v lednici.
Marinovaného lososa očistíme o směsi a nakrájíme velice ostrým nožem na tenké plátky.
Podáváme s pečivem, omáčkou, kozím sýrem... jak máme rádi.
Dokonalí šneci!
Objevila jsem nedávno zázrak. Pár kilometrů od místa, kde bydlím, je šnečí farma Nahošovice. Velká, která šneky nejen chová, ale i zpracovává. Ochutnala jsem jejich šnečí ragú, šnečí játra a také dokonalé šneky s bylinkovou a parmezánovou náplní.
Ochutnala jsem šneky už na mnoha místech, ale přísahám, že tihle jsou TOP! Se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken ladí úplně dokonale.
Suché salámky, fuety a jiné klobásky
Miluju, miluju, miluju!!! Zamilovali jsme se ve Francii a ty francouzské jsou naše nejoblíbenější. Jejich chuť je nezaměnitelná. Kupujeme je v našem oblíbeném sýrovém krámku Ráj sýrů ve Valašském Meziříčí, který má ale prodejny po celé republice. Když je ve Lidlu francouzský týden, tak seženete výborné i tam. Hlavně se sýrem nebo vlašskými ořechy. Nepohrdneme ani španělským fuetem, který také úspěšně kupujeme v Lidlu.
Sýry, to je jasné!
Nesmí chybět. Když jsem na nákupu ve výše zmíněném sýrovém krámku, tak nakoupím tady. Jinak zase Lidl, i tam se dají vybrat super sýry. Tvrdé, polotvrdé, s plísní. Jsme sýromilové. Výborné sýry kupujeme také od téměř místní mléčné farmy Zdeňka.
Dobrou chuť!
Za tipy pro studenou hostinu se sektem Madl děkujeme Elly z blogu Bohyně kuchyně.