Domácí sýr se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken
Sýr a víno? Oblíbená kombinace, kterou nikdy nic nepokazíte. Tajemství správného párování vína a sýru je poměrně jednoduché. Stejně jako víno, tak i sýr mění svůj charakter, vyvíjí se a zraje. Při snoubení těchto dvou komponentů je důležité brát zřetel na jejich intenzitu.
Budete-li chtít připravit pro svou drahou polovičku malé občerstvení k večernímu posezení u skleničky vína, dbejte na těchto pár základních rad:
- Těžká, obzvláště červená vína kombinujte s výraznými, zrajícími sýry.
- Sladká vína spárujte se zrajícími sýry či sýry s ušlechtilou plísní.
- Párování vína a sýrů ze stejného regionu jsou sázkou na jistotu.
- Šumivá vína se skvěle hodí k mladým, jemným, měkkým či poloměkkým sýrům.
Jemný, čerstvý sýr si můžete jednoduše připravit i doma. Já ho dělám poměrně často. Stojí mě minimum úsilí a skvěle poslouží jako malé občerstvení. Ochutit jej můžete různým kořením, česnekem, bylinkami, zkuste přidat ořechy nebo naložený pepř. Zde se fantazii meze nekladou.
Suroviny na malý sýrový bochník o hmotnosti cca 300 g
- 2 litry čerstvého plnotučného mléka
- 50 ml octu
- sůl
- zelenou část z jarní cibulky
- jemné síto, plátno
Postup přípravy
- Mléko vlijeme do hrnce a zahřejeme na 90 stupňů. Jakmile dosáhneme požadované teploty, stáhneme hrnec z plotýnky, přidáme ocet, který nám zafunguje jako syřidlo, zlehka promícháme a necháme 30 minut stát v pokojové teplotě.
- Mezitím si připravíme jemné větší síto a vyložíme jej plátýnkem. Obsah hrnce po půl hodině vlijeme do cedníku a necháme odkapat syrovátku. Potom zvedněte všechny cípy plátna, zatočte je a vymačkejte ze sýřeniny veškerou zbývající tekutinu. Základ na sýr dáme do misky, osolíme a přidáme jemně nasekanou cibulku dle chuti.
- Ochucenou sýřeninu je potřeba vložit do formičky a nechat přes noc uležet. Ideální je použít sadu přímo na výrobu domácího sýru. Pokud ji však doma nemáte, nezoufejte. Poslouží vám i kelímek od velkého jogurtu, do kterého uděláte zespod pár děr o průměru cca 2 - 3 mm, díky kterým bude moct odtékat přebývající syrovátka. Díry vám půjdou dobře od ruky, když použijete nahřátý hřebík.
- Kelímek vyložíme plátnem, napěchujeme hotovou sýřeninou, přeložíme plátýnkem, které přečnívá přes okraje kelímku a zatížíme menší zavařovací sklenicí s vodou či kamínky, aby vznikl pěkný sýrový bochník. Takto připravený sýr necháme nejlépe přes noc v lednici lisovat. Po cca 12 hodinách sýr vyjmeme z formy a máme hotovo.
Jelikož se jedná o čerstvý sýr, chutě se skvěle snoubí s šumivým vínem Madl. Já sáhla po skvělém sektu Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken.
Dobrou chuť!
Za vytvoření receptu Domácí sýr se sektem Madl děkujeme Janě z blogu Solnička v kuchyni.