Skladová zásoba na prodejnách je odlišná od e-shopu.

 

Domácí sýr se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken

Domácí sýr se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken

Sýr a víno? Oblíbená kombinace, kterou nikdy nic nepokazíte. Tajemství správného párování vína a sýru je poměrně jednoduché. Stejně jako víno, tak i sýr mění svůj charakter, vyvíjí se a zraje. Při snoubení těchto dvou komponentů je důležité brát zřetel na jejich intenzitu.

Budete-li chtít připravit pro svou drahou polovičku malé občerstvení k večernímu posezení u skleničky vína, dbejte na těchto pár základních rad:

  • Těžká, obzvláště červená vína kombinujte s výraznými, zrajícími sýry.
  • Sladká vína spárujte se zrajícími sýry či sýry s ušlechtilou plísní.
  • Párování vína a sýrů ze stejného regionu jsou sázkou na jistotu.
  • Šumivá vína se skvěle hodí k mladým, jemným, měkkým či poloměkkým sýrům.

Jemný, čerstvý sýr si můžete jednoduše připravit i doma. Já ho dělám poměrně často. Stojí mě minimum úsilí a skvěle poslouží jako malé občerstvení. Ochutit jej můžete různým kořením, česnekem, bylinkami, zkuste přidat ořechy nebo naložený pepř. Zde se fantazii meze nekladou.

Suroviny na malý sýrový bochník o hmotnosti cca 300 g

  • 2 litry čerstvého plnotučného mléka
  • 50 ml octu
  • sůl
  • zelenou část z jarní cibulky
  • jemné síto, plátno

Postup přípravy

  1. Mléko vlijeme do hrnce a zahřejeme na 90 stupňů. Jakmile dosáhneme požadované teploty, stáhneme hrnec z plotýnky, přidáme ocet, který nám zafunguje jako syřidlo, zlehka promícháme a necháme 30 minut stát v pokojové teplotě.
  2. Mezitím si připravíme jemné větší síto a vyložíme jej plátýnkem. Obsah hrnce po půl hodině vlijeme do cedníku a necháme odkapat syrovátku. Potom zvedněte všechny cípy plátna, zatočte je a vymačkejte ze sýřeniny veškerou zbývající tekutinu. Základ na sýr dáme do misky, osolíme a přidáme jemně nasekanou cibulku dle chuti.
  3. Ochucenou sýřeninu je potřeba vložit do formičky a nechat přes noc uležet. Ideální je použít sadu přímo na výrobu domácího sýru. Pokud ji však doma nemáte, nezoufejte. Poslouží vám i kelímek od velkého jogurtu, do kterého uděláte zespod pár děr o průměru cca 2 - 3 mm, díky kterým bude moct odtékat přebývající syrovátka. Díry vám půjdou dobře od ruky, když použijete nahřátý hřebík.
  4. Kelímek vyložíme plátnem, napěchujeme hotovou sýřeninou, přeložíme plátýnkem, které přečnívá přes okraje kelímku a zatížíme menší zavařovací sklenicí s vodou či kamínky, aby vznikl pěkný sýrový bochník. Takto připravený sýr necháme nejlépe přes noc v lednici lisovat. Po cca 12 hodinách sýr vyjmeme z formy a máme hotovo.

Jelikož se jedná o čerstvý sýr, chutě se skvěle snoubí s šumivým vínem Madl. Já sáhla po skvělém sektu Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken.

Dobrou chuť!

Za vytvoření receptu Domácí sýr se sektem Madl děkujeme Janě z blogu Solnička v kuchyni.

Domácí sýr se sektem Madl

 

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení