Sazerac
Nejuvěřitelnější příběh vzniku finální podoby koktejlu připisuje historie dvou hvězdným barmanům Williamu „Billy“ Wilkinsonovi a Vincentu Miretovi. Oba pracovali v The Sazerac Saloon v New Orleans v 80. letech 19. století. Bylo obecně známo, že míchají nejlepší whiskey koktejly v New Orleans, zejména pak Vincent Miret, který však zemřel v roce 1899. Je pravděpodobné, že to byli právě tito dva chlápci, kteří skleničku před nalitím koktejlu opláchli absintem.
Základní suroviny
- 6 cl Rye Whiskey, např. Bulleit Rye
- tři zástřiky Peychaud’s Bitters
- jeden či dva zástřiky Angostury Bitter
- kostka cukru nebo 2 cl cukrového sirupu
- absinth na vypláchnutí sklenice
- plátek kůry citronu na ozdobení
Příslušenství
- barová odměrka
- sklenice Old Fashioned nebo větší sklenice na likéry
- lžíce k promíchání
- tlouček
Návod k přípravě
- Stěny sklenice vypláchneme absintem krouživým pohybem.
- Do větší, míchací sklenice dáme kostku cukru, pár kapek sody a zastříkneme Angosturou Bitter.
- Necháme vsáknout a rozdrtíme tloučkem. Případně kostku cukru nahradíme cukrovým sirupem.
- Do 3/4 této míchací sklenice nasypeme led a lžičkou vymícháme, abychom sklenici schladili.
- Přilijeme 6 cl žitné whiskey, mícháme a doplňujeme led podle potřeby. Celkem alespoň 30 vteřin.
- Ze sklenice Old Fashioned vylijeme přebytečný absint a přes sítko přelijeme obsah míchací sklenice.
- Na závěr zastříkneme oleji z plátku citronové kůry, kterým skleničku ozdobíme.
Dobrou chuť!