Vesper
Původní recept vymyslel James Bond v Casino Royale. Zprvu si objednal suché Martini, aby si to záhy rozmyslel: „Ještě okamžik. Tři odměrky Gordon’s, jedna vodky, půl odměrky Kina Lillet. Dobře to protřepejte, dokud nebude ledově studený, pak přidejte velký tenký plátek citronové kůry.“ Poněvadž Kina Lillet již není k dispozici, nahradili jsme jej Lillet Blanc. Pokud nemáte po ruce gin Gordon, zvolte Tanqueray, Gordonova většího bratra. Ian Fleming byl jistě skvělý spisovatel, nicméně takto volený koktejl bude určitě lepší míchat než šejkovat. Ochutnejte, pochopíte.
Základní suroviny
- 6 cl suchého ginu, např. Tanqueray No. Ten
- 2 cl oblibené vodky, např. Pravda
- 1 cl Lillet Blanc
- plátek kůry citronu na ozdobení
Příslušenství
- barová odměrka
- větší sklenice
- koktejlová sklenice
- lžíce k promíchání
- sítko
- napichovátko
Návod k přípravě
- Předem si namrazíme koktejlovou sklenici nebo ji zchladíme několika kostkami ledu a necháme stát bokem.
- Do větší sklenice nasypeme led.
- Přidáme 6 cl ginu, 2 cl vodky a 1 cl Lillet Blanc.
- Mícháme, dokud není sklenice ledová.
- Z koktejlové sklenice odstraníme led.
- Přes sítko vše scedíme do vychlazené prázdné koktejlové sklenice.
- Ozdobíme plátkem kůry citronu.
Dobrou chuť!