Popis
Barva: Čirý oranžově měděný jantar s leštěnými měděnými odlesky
Aroma: Vanilkou napuštěné dušené švestky, dále třešně, kirsch, ostružiny, vanilka se sušeným chilli, skořicí a hřebíčkem, též prokazující známky jablečného ovoce, fialek, muškátových a lískových oříšků, amaretových sušenek s čerstvě uřízlým dubem
Chuť: Poměrně intenzivní s velmi dobře vyváženým patrem, pěkně na středu položeném dřevě sladkých chutí přijemně plnící ústa, přerůstající do sušených dubových tříslovin, tabáku, kdoule, pomerančové marmelády, mandlí, slabé kávy a kirsche
Destilace
Janneau XO je směsí eaux-de-vie pocházejících hlavně z oblasti Bas Armagnac a Ténarèze s použitím převážně odrůd révy Baco a Ugni Blanc. Oblast Bas-Armagnac má písčitou půdu, čímž jsou lihoviny destilované z vína rostoucí v této oblasti lehčí a jemnější.
Destilace se provádí v zimě a podle zákona musí být dokončena do 31. března po sklizni. Existují dvě velmi odlišné metody destilace schválené destilací Armagnacu. Nejobvyklejší je kontinuální destilace, též nazývaná Armagnaçais, extrahující energické, aromatické brandy, bohaté na éterické oleje. Druhou metodou je složitější dvojitá destilace v měděných kotlících extrahující pouze srdce destilace, čímž eliminuje „hlavu" a „ocas".
Zrání
Čerstvě destilovaný, průhledný a krystalický líh je okamžitě naplněn do 450litrových dubových sudů vyrobených z okolních lesů Limousin a Monlezun. Každý sud má odlišné vlastnosti a v závislosti na typu použitého dubu poskytuje tekutině různé odstíny tříslovin a dřevité aroma. Trvá několik let, než destilát získá svou typickou jantarovou barvu a jemnou chuť taninu.
Staření probíhá ve starobylých sklepech postavených v roce 1851, kde v naprostém tichu odpočívá přibližně 10 % veškerého Armagnacu v regionu.
Příběh
Destilérku založil v roce 1851 Pierre Etienne Janneau ve městě Condom v oblasti Armagnac. Od té doby si předaly tajemství výroby Grand Armagnac již čtyři generace rodiny Janneau, vždy z otce na syna.
Maison Janneau je jedním z hlavních producentů, kteří provádějí destilaci, zrání a stáčení své produkce plně v oblasti původu, AOC Armagnac a je též domovem jednoho z nejdůležitějších výrobních a skladovacích prostor v regionu Armagnac vyrábějící výhradně vysoce kvalitní Armagnac.
Doporučení
Dobrý armaňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.