Popis
Barva: Tmavě jantarová
Aroma: Bohaté, kořenité s komplexními dřevitými tóny položenými na medovém základu
Chuť: Rozvíjí aroma s dlouhým závěrem plným kandovaných tónů sušeného ovoce
Destilace
Většina destilátu pochází z hroznů Ugni Blanc, jehož vinohrady se rozprostírají ve vesnicích Panjas, Maupas a Estang, známé pro své jemně písčité půdy. Specialitou značky Clés de Ducs je oproti ostatním armaňakům o něco pomalejší destilace, díky čemuž při ochutnání vystupují na povrch výrazné květinové tóny.
Zrání
XO je stařený v sudech po dobu alespoň deseti let nebo i déle, včetně 6 měsíců až jednoho roku v nových sudech.
Sklepmistři se snaží snížit vliv sudového dřeva na minimum tím, že po destilaci upřednostňují lehce až středně vypálené sudy a dále tím, že staření v nových sudech omezují na několik málo měsíců, v případě tohoto XO šest. Směsi jen těsně překračují minimální zákonné limity požadované organizací Interprofession a při míšení se používá jediná receptura v různých poměrech pro VS, VSOP, NAPOLEON a XO. Hlavní prioritou značky je tak zvýraznění ovocných tónů v eaux-de-vie s aroma ze staření.
Příběh
Sklepy destilerie se nacházejí v obci Panjas, srdci oblasti Gers. Své zkušenosti převzal současný sklepní mistr Jérome Zadro od Philippe Lézamy, jenž držel tuto pozici po 35 let. Armaňaky Clés des Ducs si zachovali svůj specifický charakter především díky svým ojedinělým postupům při destilaci a zrání.
Doporučení
Dobrý armaňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.