Popis
Barva: Přitažlivě temná s odlesky zašlého zlata
Aroma: Lahodná, plná bílého ovoce a čerstvé vanilky převládající nad lehkou dřevitostí
Chuť: Pružná a dobře zaoblená, mladá, svěží chuť středního těla a délky, v závěru cítíme tóny koření a hořké čokolády
Destilace
Většina destilátu pochází z hroznů Ugni Blanc, jehož vinohrady se rozprostírají ve vesnicích Panjas, Maupas a Estang, známé pro své jemně písčité půdy. Specialitou značky Clés de Ducs je oproti ostatním armaňakům o něco pomalejší destilace, díky čemuž při ochutnání vystupují na povrch výrazné květinové tóny.
Zrání
Minimálně 4leté armaňaky ve směsi VSOP průměrného stáří 7 let prezentované v tradiční láhvi s otlouklým povrchem.
Sklepmistři se snaží snížit vliv sudového dřeva na minimum tím, že po destilaci upřednostňují lehce až středně vypálené sudy a dále tím, že staření v nových sudech omezují na pouhé tři až čtyři měsíce. Směsi jen těsně překračují minimální zákonné limity požadované organizací Interprofession a při míšení se používá jediná receptura v různých poměrech pro VS, VSOP, NAPOLEON a XO. Hlavní prioritou značky je tak zvýraznění ovocných tónů v eaux-de-vie s aroma ze staření.
Příběh
Sklepy destilerie se nacházejí v obci Panjas, srdci oblasti Gers. Své zkušenosti převzal současný sklepní mistr Jérome Zadro od Philippe Lézamy, jenž držel tuto pozici po 35 let. Armaňaky Clés des Ducs si zachovali svůj specifický charakter především díky svým ojedinělým postupům při destilaci a zrání.
Doporučení
Dobrý armaňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.