Popis
Aroma: Švestky a meruňky, jež doplňují tóny kakaa
Chuť: Hutná, tělnatá s elegantním, jemným a kulatým tělem s dlouhou lehce pikantní dochutí
Destilace
Vína jsou před destilací za účelem lepší konzervace a vyhnutí se oxidaci uchovávána se sedimentem, čímž není třeba přidávat antioxidační činidla. Sediment ve víně zůstává i pro samotnou destilaci. Výsledkem je vyšší koncentrace chutí a důraznější kulatost a pružnost Eaux-de-vie. Následkem přítomnosti sedimentu ve víně je pomalejší destilace, větší pružnost, tedy nízký oheň a důkladné vyčištění historických nedávno repasovaných 12,5 hektolitrových kotlů po každém zahřátí.
Zrání
Směs eaux-de-vie ve stáří 10 až 30 let, jenž vyzrávají nejprve na nových, později na starých sudech.
Dle rodinné tradice se upřednostňuje květinový a ovocný charakter koňaků. Středně vypálené 350litrové sudy jsou vyrobeny z dubu Limousin, které si vinařství vyrábí samo vždy za účelem zachování přirozených vlastností Eaux-de-vie. Sudy vyjimečných destilátů určené pro vintage přichází vždy zapečetit zástupce Meziprofesního úřadu v Cognacu (BNIC). Míchání směsí provádí v současnosti výhradně Michel a Laurent, role master blendera je střeženým tajemstvím předávaným pouze z otce na syna.
Příběh
Vinice nechal v roce 1837 vytvořit Augustin, první ze šesti generací do rodiny Valletů. Následoval Pierre, Maurice, Louis a Michel. V říjnu 2000 se Laurent připojil ke svému otci a dědovi. Podle rodinné tradice, která říká, že když se v rodinném obchodu syn připojí ke svému otci, je část koňaku destilovaného v tomto roce drahoceně odložena a bude prodána pouze budoucími generacemi. Díky tomu mohou začít v temnotách „rajských" sklepů odpočívat láhve koňaku obratně vytvořené Pierre a Maurice Valletem. I tímto způsobem leží v rodinných sklepích Château Montifaud koňaky sčítající své stáří od roku 1920 do současnosti.
Doporučení
Dobrý koňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.