Popis
Aroma: Sušené květy a vanilka, tóny meruněk a švestek
Chuť: Měkká a elegantní bez agresivních tónů v mohutném vyzrálém těle
Destilace
Vína jsou před destilací za účelem lepší konzervace a vyhnutí se oxidaci uchovávána se sedimentem, čímž není třeba přidávat antioxidační činidla. Sediment ve víně zůstává i pro samotnou destilaci. Výsledkem je vyšší koncentrace chutí a důraznější kulatost a pružnost Eaux-de-vie. Následkem přítomnosti sedimentu ve víně je pomalejší destilace, větší pružnost, tedy nízký oheň a důkladné vyčištění historických nedávno repasovaných 12,5 hektolitrových kotlů po každém zahřátí.
Zrání
Koňak je stařený výhradně ve starých sudech po dobu 12 až 15 let.
Dle rodinné tradice se upřednostňuje květinový a ovocný charakter koňaků. Středně vypálené 350litrové sudy jsou vyrobeny z dubu Limousin, které si vinařství vyrábí samo vždy za účelem zachování přirozených vlastností Eaux-de-vie. Sudy vyjimečných destilátů určené pro vintage přichází vždy zapečetit zástupce Meziprofesního úřadu v Cognacu (BNIC). Míchání směsí provádí v současnosti výhradně Michel a Laurent, role master blendera je střeženým tajemstvím předávaným pouze z otce na syna.
Příběh
Vinice nechal v roce 1837 vytvořit Augustin, první ze šesti generací do rodiny Valletů. Následoval Pierre, Maurice, Louis a Michel. V říjnu 2000 se Laurent připojil ke svému otci a dědovi. Podle rodinné tradice, která říká, že když se v rodinném obchodu syn připojí ke svému otci, je část koňaku destilovaného v tomto roce drahoceně odložena a bude prodána pouze budoucími generacemi. Díky tomu mohou začít v temnotách „rajských" sklepů odpočívat láhve koňaku obratně vytvořené Pierre a Maurice Valletem. I tímto způsobem leží v rodinných sklepích Château Montifaud koňaky sčítající své stáří od roku 1920 do současnosti.
Doporučení
Dobrý koňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.