Popis
Barva: Světlá, tónovaná mahagonem a topazem
Aroma: Robustní a silné tóny crème brûlée, perníku a pražených makadamových ořechů
Chuť: Intenzivní s krémovými, máslovými tóny, robustní a přetrvávající závěr charakterizovaný jemně kořenitými tóny tmavé čokolády
Destilace
Veškeré vinné hrozny se lisují do 2 hodin od sklizně. Vysoce aromatická šťáva se následně fermentuje po 6 dní při kontrolované teplotě mezi 22 a 26 °C na 3 různých typech kvasnic, které nejlépe rozvinou specifické aroma a vytáhnou to nejlepší z terroiru.
Destilace probíhá ručně, bez automatizované techniky a to výhradně v malých maximálně 25 hektolitrových měděných kotlích. Během druhé destilace se prvních 20 litrů z „hlavy“ odloží bokem, litr po litru je ochutná sklepmistr, který ty nejaromatičtější složky před zráním na sudu přidá do finálního destilátu.
Zrání
Vše začalo jednoduchou myšlenkou – vytvořit odvážný a intenzivní výraz koňaku Extra. Cyril Camus požádal sklepmistra, aby vybral ty nejlepší sudy Extra Cognacu, které by mohly následně podstoupit jedinečný proces zrání. Vybrané sudy byly vyprázdněny od jejich vzácného koňaku a vráceny bednářovi, aby je jeden po druhém otevřel. Poté bylo třeba dřevo nahřát plamenem, aby se uvolnil alkohol, který byl stále uvězněn uvnitř vlákna dubových prken. Kapky takto koncentrovaného koňaku jsou intenzivně aromatické. Použitý proces mírného zahřívání je šitý každému sudu na míru.
Slitý koňak Camus Extra je po opalování vrácen do těchto sudů pro speciální dokončovací fázi zrání „Dark & Intense". Struktura eaux-de-vie a zvýrazněné chutě sudu se postupně harmonicky spojují v jedinečnost unikátního koňaku.
Původní koňak Camus Extra Elegance tvoří směs 30 až 50letých ročníků. Veškeré barely jsou jemně vypálené s nízkým obsahem taninů, což zabrání jejich nadměrné extrakci do eaux-de-vie a umožní vyniknout ideálnímu poměru mezi ovocito-květinovými a jemnými dubovými tóny. Pro zrání se používají pouze malé barely, které maximalizují kontakt mezi tekutinou a dřevem.
Příběh
Součástí exkluzivního balení je originální popelník umístěn v zásuvce pod lahví a hadřík na vyleštění láhve v pravých dvířcích.
Vinařství Camus se nekompromisně zaměřuje na vytváření intenzivně aromatických koňaků. Tento proces umožňuje dosáhnout bezkonkurenční míry aroma měřené třemi specifickými parametry: velikost ovocného aroma spojené s vysokou úrovní esterů, hloubka květinových tónů spojená s vysokou úrovní terpenolů a perfektní rovnováha mezi ovocitými a dřevitými tóny vycházející z použití sudů s nízkým obsahem taninů.
Doporučení
Dobrý koňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.