Popis
Barva: Světle mahagonově zlatá
Aroma: Zpočátku symfonie sušených květin, dubu, tabáku, hroznů a ořechových tónů mandlí a vlašských ořechů, s nádechem másla a smetanového pečiva se postupně otevírá do kořenitého dubu
Chuť: V ústech se postupně otevírá perfektní rovnováha mezi kořenitým dubem a ořechy, krémově mléčným bonbónem, delikátním ovocem a květinami, následuje dlouhý a sametový závěr jemné sladkosti másla a hroznů
Destilace
Veškeré vinné hrozny se lisují do 2 hodin od sklizně. Vysoce aromatická šťáva se následně fermentuje po 6 dní při kontrolované teplotě mezi 22 a 26 °C na 3 různých typech kvasnic, které nejlépe rozvinou specifické aroma a vytáhnou to nejlepší z terroiru.
Destilace probíhá ručně, bez automatizované techniky a to výhradně v malých maximálně 25 hektolitrových měděných kotlích. Během druhé destilace se prvních 20 litrů z „hlavy“ odloží bokem, litr po litru je ochutná sklepmistr, který ty nejaromatičtější složky před zráním na sudu přidá do finálního destilátu.
Zrání
Camus Extra Elegance tvoří směs 30 až 50letých ročníků. Veškeré barely jsou jemně vypálené s nízkým obsahem taninů, což zabrání jejich nadměrné extrakci do eaux-de-vie a umožní vyniknout ideálnímu poměru mezi ovocito-květinovými a jemnými dubovými tóny. Pro zrání se používají pouze malé barely, které maximalizují kontakt mezi tekutinou a dřevem.
Příběh
Vinařství Camus se nekompromisně zaměřuje na vytváření intenzivně aromatických koňaků. Tento proces umožňuje dosáhnout bezkonkurenční míry aroma měřené třemi specifickými parametry: velikost ovocného aroma spojené s vysokou úrovní esterů, hloubka květinových tónů spojená s vysokou úrovní terpenolů a perfektní rovnováha mezi ovocitými a dřevitými tóny vycházející z použití sudů s nízkým obsahem taninů.
Doporučení
Dobrý koňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.