Popis
Barva: Zářivě zlatá
Aroma: Čisté svěží tóny, slaná minerální a námořní nota, zubní ústní voda a to vše na popelnatém základě, připomínající nedávno uhasený rašelinový oheň
Chuť: Hladká textura a nečekaně sladká, intenzivní a velmi kouřová, s lehkou kyselostí
Destilace
V destilérii Lagavulin se nikam nespěchá. Pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Při výrobě této whisky je sladový ječmen nakuřován nad rašelinovým ohěm. Dým z této rašeliny, která se nachází pouze na ostrově Islay, dává whisky Lagavulin typicky plnou bohatou chuť.
Zrání
Velmi oblíbený single malt stařený v dubových sudech po dobu nejméně 12 let. Nabízí ohromující rašelinový kouř, tolik typický pro jih Islay, ale také suchou chuť, která z něj dělá vskutku jedinečný dram.
Příběh
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm chuťově nejvýraznějším: hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Charakter whisky je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.