Popis
Barva: Lesklá, světle slámově zlatá
Aroma: Jemné, vysušující a velmi záhy nádherně aromatické, čisté, svěží a přímořské, s vrchními tóny mořského vzduchu a himalájské soli, podpořené voňavým kouřem sušeného čaje Lapsang Souchong, minerální solí a lehkou čistící mastí, pod tím vším nalezneme sušší tóny kakaového prášku a sušených mořských řas s nádechem citronové kůry, v pozadí se skrývá slaná sladkost prodchnutá dřevěným kouřem ze vzdáleného ohně na pobřeží
Chuť: Hladká a atraktivně mastná textura, zpočátku sladká, pak brzy vrčí intenzivní citrónovou kyselostí posypané mořskou solí a perzistentním uhlím promlouvajícím každým douškem, celkový slano-sladký projev se kapkou vody krásně zakulatí, zjemní a osladí, v dlouhém závěru o patro naráží velké vlny kouře burácející teplem chilli papriček, které se trochou vody ještě zlepší
Destilace
V destilérii Lagavulin se nikam nespěchá. Pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Při výrobě této whisky je sladový ječmen nakuřován nad rašelinovým ohěm. Dým z této rašeliny, která se nachází pouze na ostrově Islay, dává whisky Lagavulin typicky plnou bohatou chuť.
Zrání
Velmi oblíbený single malt stařený v dubových sudech po dobu nejméně 12 let. Nabízí ohromující rašelinový kouř, tolik typický pro jih Islay, ale také suchou chuť, která z něj dělá vskutku jedinečný dram.
Příběh
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm chuťově nejvýraznějším: hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Charakter whisky je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.