Popis
Barva: Čirá, po smíchání s vodou však zbělá
Aroma: Pronikavé po anýzu, černé lékořici a bylinkách
Chuť: Suchá s výraznou příchutí anýzu, lékořice a bylinek
Destilace
Klasické řecké ouzo se destiluje z kombinace vylisovaných hroznů a bylinek jako je anýz, lékořice, máta, libavka, fenykl a lískové oříšky.
Příběh
Ouzo 12 se nejprve začalo podávat v taverně, kterou rodina Kalogiannis vedla v Konstantinopoli. V té době se ouzo podávalo z velkých dřevěných sudů, v tomto podniku byl nejoblíbenější sud číslo 12. Rodina se přestěhovala do Soluně v roce 1925 a poté do Pireusu v roce 1950. Slavný sud č. 12 pojmenoval rodinnou palírnu Kalogiannis. Byla jednou z prvních, která prodávala ouzo v malých lahvičkách, čímž si vytvořila přední značku ouza v Řecku.
Doporučení
Ouzo se nejčastěji konzumuje s kostkou ledu, nebo s vodou v poměru 2 - 5 dílů vody. Je vynikající jako aperitiv, kdy dokonale připraví chuťové pohárky nebo jako svěží long drink. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na likéry.