Popis
Aroma/Chuť: Zdvojená síla jalovce z destilace a následně z jalovcového dřeva se snoubí se sladkostí, která má až nádech propolisu. To vše v dřevité chuti jalovce zvýrazněnou vyšší lihovitostí.
Hlavní botanicals: Jedinou ingrediencí je jemný London dry gin, který v jalovcovém dřevě vykoná své. Destiluje se z jalovce a třinácti bylin, mezi nimiž je kladen důraz na ty lokální jako třeba jablko, jeřabinu, rakytník nebo lipový a bezový květ. Soudky jsou nevypalované a odevzdávají v chuti jalovce i v alkoholu rozpustné mízy a reziny.
Destilace
Vyroba probíhá za pomoci průtahové destilace z velejemného neutrálního lihu, ve kterém se maceruje jalovec a třináct bylin. Většinu plodů se ještě před destilací maceruje a některé květy a kůry jsou vloženy do aroma košíku.
Zrání
Původní London Dry Gin ležel v sudu ze srbského jalovce v destilované síle po dobu 6 měsíců.
Příběh
„Dřevo obsahuje fůru složek, které ovlivňují chuť destilátu, ale nejsou ve vodě rozpustné, za to v alkoholu ano. Takže se v ginu při lihovitosti nad 80 % uvolní to nejlepší ze sudu a to i chutě, které by se při lihovitosti pod třeba 50 % neuvolnili. Ta chyba v mém uvažování se projevila při ředění toho vystařeného destilátu. To co se v alkoholu rozpustí, ale ve vodě ne, tak se při ředění vysráželo a ten chuťově vynikající destilát byl najednou zakalený, nevzhledný. Přitom ta chuť byla exlusivní.
Tak jsem ten původní silný destilát odložil bokem a gin ke staření jsem dával do soudků při lihovitosti pod 50 %. A tu chuťovou nádheru jsem po troškách pocucával s kamarády a občas dal ochutnat hostům při degustacích jako takovou raritu.“
V Little Urban Distillery nechtějí vytvářet nebo třeba jen deklarovat nějaké „vyšší" poslání. Jejich vizí je vyrábět produkty, za které se nebudou stydět, které lidé budou znát a budou jim chutnat. Chtějí předkládat zážitky v různých podobách, být prosperující, důvěryhodnou společností vážící si všech svých partnerů.
Doporučení
Gin s výraznou chutí jalovce doporučujeme vychutnávat na ledu dolitým správně zvoleným tonikem či limonádou v poměru 1:3. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koktejly.