Popis
Barva: Jantarové zlato
Aroma: Silný, slaný kouř, lékařská mast, fermentované ryby, med, vanilka a sladký citron
Chuť: Slaný nálev z popela lékařské rašeliny, vanilka, medové květy, bílá broskev, bílý pepř, přecházející do středně dlouhého, sladkého závěru slaného kouře z jódového popela, sladké citronové kůry a vanilky
Destilace
V destilérii Lagavulin se nikam nespěchá. Pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Při výrobě této whisky je sladový ječmen nakuřován nad rašelinovým ohěm. Dým z této rašeliny, která se nachází pouze na ostrově Islay, dává whisky Lagavulin typicky plnou bohatou chuť.
Zrání
Velmi oblíbený single malt stařený v ex-bourbon dubových sudech po dobu nejméně 10 let. Nabízí ohromující rašelinový kouř, tolik typický pro jih Islay, ale také suchou chuť, která z něj dělá vskutku jedinečný dram.
Příběh
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm chuťově nejvýraznějším: hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Charakter whisky je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.