Popis
Barva: Jantarové zlato
Aroma: Hluboké a výrazné. Vůně tmavého dubu a rozinek ponořených do likéru odhalují sladký vinný sud a rašelinu, zahalující voňavý kouř do uzemněných tónů dubu a vína.
Chuť: Olejovitá a sladce kořeněná na začátku, kdy je bohatá sladkost krásně integrovaná s kouřem, solí a kořením. Přidává se k ní slanost s nádechem kávové sedliny espressa. Závěr je velmi dlouhý a temně kouřový, nádherně hřejivý ve své hluboké, temné dubové kořenitosti.
Destilace
V destilérii Lagavulin se nikam nespěchá. Pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Při výrobě této whisky je sladový ječmen nakuřován nad rašelinovým ohněm. Dým z této rašeliny, která se nachází pouze na ostrově Islay, dává whisky Lagavulin typicky plnou bohatou chuť.
Zrání
Dvoudílný proces zrání poskytuje větší hloubku a komplexnost, což je myšlenka, která stojí za limitovanou edicí Distillers Edition - zachování dokonalosti jednotlivých sladů, které již byly oceněny za jejich vynikající chutě.
Příběh
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm chuťově nejvýraznějším: hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Charakter whisky je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na whisky.