Popis
Aroma: Směs koření skládající se z Kumquaty, dužiny indonéského jambu (java jablka), citronely a skořice dává rumu citrusovou vůni a svěžest indonéského rumu Batavia Arrack
Chuť: Velkorysé, bujné chuti dominuje příchuť mandarinky, kumquatu, limetky a hrušky, dochuť je svěží a jiskřivá
Destilace
Pomalé kvašení melasy je podpořeno přidáním kvasnic sladové jávské červené rýže. Rum je směsí destilátů: 52% ve starých indonéských hrncích při 65 stupních a 48% při 92 stupních v destilační koloně.
Příběh
Indonésie je největším producentem koření na světě. Vytvoření pikantního rumu Naga Malacca bylo tedy samozřejmostí. Pojmenování vychází z přístavu v Malajsii, ze kterého do Evropy odplouvaly lodě naložené asijským ovocem a kořením.
Výroba Naga Rum probíhá v severní části ostrova Jáva za použití starověkého asijského procesu destilace. Rum v Indonésii nese název Batavia Arrack: Batavia je jméno dané holandským obchodníkům v roce 1619 v Jakartě, slovo Arrak je arabské jméno znamenající duch. Je to jeden z nejstarších alkoholů na světě, až 1634 spisů svědčí o obchodu s indonéským rumem anglickými a holandskými obchodníky. V roce 1700 byl Batavia Arrak v Evropě velmi populární a považován za nápoj mnohem vyšší kvality než rum karibský. V roce 1796 napsal Joseph Francois Charpentier de Cossigny, botanický inženýr a francouzský průzkumník: „Indonéský rum je mnohem kvalitnější než rum jamajský, jedná se skutečnost, kterou musí uznat i Angličané“.
Doporučení
Tento kořeněný rum skvěle vychutnáte v poměru 1:3 ve sklenici s ledem přelitým mixerem Tropical Soda, jenž speciálně pro tento typ rumu vyvinul Fentimans společně se špičkovými evropskými barmany. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.