Popis
Barva: Zlatá, hustá a zářivá
Perlivost: Tisíce drobných bublinek
Aroma: Rafinované a komplexní tóny květů hřebíčku a růží rozvíjející se v náznaky strouhanky, droždí a citrusových plodů, vytvářející vzájemným mísením živé a svěží tělo
Chuť: Na patře překvapí prvotní nástup, rovný a jistý jako šíp, pevná textura působí jako dláto, které vylepšuje luxusní víno, dobře strukturované a jemné, v dochuti se rozvíjí jemné aroma medu a hřebíčku, dodávající vínu větší hloubku a slušnou délku
Složení: Stejný díl Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonnay z 30 různých Cru, z nichž 25 % tvoří starší, rezervní vína
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: 4 roky
Dozážní (expediční) likér: 0 g/l
Oblast: Champagne
Podoblast: Pinot Noir z Montagne de Reims, Pinot Meunier z Vallée de la Marne a Epernay, Chardonnay z Epernay a Côte des Blancs
Doporučení
Vnitřní svěžest tohoto šampaňského se snoubí se zralým a koncentrovaným aroma pevné, jemné rovnováhy. Skvěle se hodí ke sladkému masitému jídlu, jako jsou korýši připravení tím nejpřirozenějším způsobem, například předkrmy z raků, humrů, krabů a skalních humrů zalitých trochou olivového oleje a lískového octa. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 6 – 8 °C.
Výroba
Mošt prochází dvěma débourbage (usazování): první ještě v lisovně ihned po lisování a druhý, débourbage à foid, v nerezových tancích při 6 °C po dobu 24 hodin. Pomalá chladná fermentace s teplotou udržovanou pod 18 °C probíhá v nerezové oceli s každou odrůdou a každou vinicí odděleně. Víno před finálním mísením prochází plnou jablečno-mléčnou fermentací. Sekundární fermentace probíhá v lahvi při 9 °C v nejhlubších sklepech vinařství Pol Roger, celých 33 metrů pod úrovní ulice. Zde je víno uchováváno, dokud neprojde ruční remuage (promícháváním), což je v dnešní době v Champagne rarita. Velmi jemná a perzistentní pěna, kterou je Pol Roger proslulý, vděčí za mnohé právě těmto hlubokým, chladným a vlhkým sklepům.
Příběh
Pol Roger se narodil ve vesnici Ay, proslulé svými vinicemi. Mladý Pol již ve svých 18 letech prodal své první víno. Rodina v roce 1851 založila firmu na produkci vín a přestěhovala se do města Epernay. Pol Roger začal již od začátku vyvíjet novou metodu výroby suchého šampaňského (do té doby byla většina produkce Demi-Sec). Vína Pol Roger se okamžitě prosadila jak ve Francii, tak v zemích Beneluxu. Pol Roger však věděl, že především Anglie skrývá výrazný potenciál. Shodou šťastných náhod našel na sklonku svého života nejlepšího možného spojence - Sira Winstona Churchilla.