Popis
Barva: Nádherně žluté zlato s decentním měděným třpytem
Perlivost: Drobné přetrvávající bublinky se rozpadají do krémového, čirého a rozptýleného šumění tvořící souvislou, plnou a jemnou nit
Aroma: Zpočátku čisté, elegantní a otevřené, mísí tóny sušeného ovoce, smyslných květin, atraktivních dřevitosti a lehkého rostlinného nádechu, aby odhalilo jemnou kořenitost s výmluvnými doteky sladkosti
Chuť: Nástup je bohatý, silný a komplexní, víno je pozoruhodné svou velkorysostí i silou, vláčností a vyvážeností, jeho příjemná živost kulminuje ve šťavnatých ovocných příchutích spolu s kořenitými, měkkými a smyslnými tóny, nezaměnitelná cukernatost dobře ladí se všemi ostatními prvky a neovlivňuje výraz vína, jemný bílý karamel prodloužuje intenzitu do svěží a úžasně dlouhé dochuti
Složení: Stejný díl Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonnay z 30 různých Cru, z nichž 25 % tvoří starší, rezervní vína
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: 4 roky
Dozážní (expediční) likér: 34 g/l
Oblast: Champagne
Podoblast: Pinot Noir z Montagne de Reims, Pinot Meunier z Vallée de la Marne a Epernay, Chardonnay z Epernay a Côte des Blancs
Doporučení
S tak příjemnou a plnou sladkostí, mimořádnými aromatickými odrůdami a velkorysým otevřením bude Cuvée Rich nezapomenutelným zážitkem, zvláště v kombinaci se slanými mísami, sušenkami a sladkými koláči v posledním chodu. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 °C.
Výroba
Mošt prochází dvěma débourbage (usazování): první ještě v lisovně ihned po lisování a druhý, débourbage à foid, v nerezových tancích při 6 °C po dobu 24 hodin. Pomalá chladná fermentace s teplotou udržovanou pod 18 °C probíhá v nerezové oceli s každou odrůdou a každou vinicí odděleně. Víno před finálním mísením prochází plnou jablečno-mléčnou fermentací. Sekundární fermentace probíhá v lahvi při 9 °C v nejhlubších sklepech vinařství Pol Roger, celých 33 metrů pod úrovní ulice. Zde je víno uchováváno, dokud neprojde ruční remuage (promícháváním), což je v dnešní době v Champagne rarita. Velmi jemná a perzistentní pěna, kterou je Pol Roger proslulý, vděčí za mnohé právě těmto hlubokým, chladným a vlhkým sklepům.
Příběh
Pol Roger se narodil ve vesnici Ay, proslulé svými vinicemi. Mladý Pol již ve svých 18 letech prodal své první víno. Rodina v roce 1851 založila firmu na produkci vín a přestěhovala se do města Epernay. Pol Roger začal již od začátku vyvíjet novou metodu výroby suchého šampaňského (do té doby byla většina produkce Demi-Sec). Vína Pol Roger se okamžitě prosadila jak ve Francii, tak v zemích Beneluxu. Pol Roger však věděl, že především Anglie skrývá výrazný potenciál. Shodou šťastných náhod našel na sklonku svého života nejlepšího možného spojence - Sira Winstona Churchilla.