Popis
Barva: Zlatá se smaragdovými odlesky
Perlení: Obzvláště jemné bublinky
Aroma: Svěží s mentolovým nádechem okořeňujícím ovocné aroma růžového grapefruitu a frangipane
Chuť: Jasný svěží nástup s nádechem citronu, ve středním patře víno evokuje řadu gurmánských tónů – jablka pečená na slaném másle, tarte tatin, far breton ... tuto jemnou komplexnost umocňuje kořenitý nádech kandovaného zázvoru a badyánu, dlouhý, tonizující a minerální závěr evokuje svěží ananas s nádechem citrusů
Složení: 100 % Chardonnay
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: Minimálně 9 let
Dozážní (expediční) likér: 7 g/l
Oblast: Champagne
Vinice: Ambonnay, Avize, Cramant, Cumières, Passy-sur-Marne, Trépail, Vertus, Villers-Marmery, Le Mesnil-sur-Oger
Doporučení
Toto skvělé víno se hodí k pokrmům, které jsou svěží a komplexní: rybí rillettes, ceviche, carpaccio, marinované ryby, tatarák z hřebenatek, ústřice nebo dokonce grilované ryby. Velmi elegantní bude i s parmazánem. Jeho čerstvost také umožňuje spárování s tradičnějšími pokrmy, jako je bílé maso a drůbež v lehké omáčce, dušené telecí maso a dokonce i ledvinky vařené v bílém portském. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 - 10 °C.
Výroba
Výroba toho šumivého vína vychází z tradiční metody druhotného kvašení. Gosset ovšem své know-how pečlivě střeží už po čtyři staletí, avšak i dnes své Cuvée plní do identických lahví jako v 18. století. Důsledně se dbá na to, aby víno neprošlo malolaktickou fermentací a zůstalo krásně ovocné, svěží a jak se u šampaňského říká „křupavé".
Příběh
Gosset je jeden z nejstarších vinařských domů v oblasti Champagne. V roce 1584 ho založil Pierre Gosset, radní obce Aÿ a vinař, který vyráběl tichá, většinou červená vína z hroznů, které sklidil ze svých vinic. V roce 1993 vinařství přebírá rodina Renaud-Cointreau, která vinařství modernizuje a GOSSET Champagne vstupuje mezi prestižní domy proslulé ve Francii i v zahraničí. Jméno Gosset se tak stává synonymem prestiže, image a luxusu a na svém seznamu ho mají všichni znalci velkých šampaňských vín.