Popis
Barva: Třpytivá, průsvitná
Aroma: Úžasně svěží a výrazný první dojem ovoce jako jsou hrušky a broskve, které se rozvinou do tónů grapefruitu, anýzu a lékořice
Chuť: Jemně vyvážená a lehká každým douškem, odhaluje tóny damsonu, švestky mirabelky a všudypřítomné hrušky, následované citrusovými příchutěmi pomeranče a růžového grapefruitu dávající vínu odvážnou živelnost, vše končí uspokojivě příjemnou salinitou
Složení: 67 % Chardonnay, 33 % Pinot Noir
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: Minimálně 5 let
Dozážní (expediční) likér: 8 g/l
Oblast: Champagne
Vinice: Verzy, Mailly, Ambonnay, Aÿ, Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Trépail, Villers-Marmery, Ambonnay, Cumières
Doporučení
Tento ročník je ideální jako aperitiv a je také dokonalým společníkem k rybám, jako jsou okouni, skateři, jazykové a štikozubci, spolu s citrusovou omáčkou. Obecně lze doporučit jakoukoli grilovanou rybu s pevným masem, doplněnou zeleným chřestem nebo špenátem. Špatně určitě neuděláte ani se sushi nebo maki. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 °C.
Výroba
Své know-how si rodina pečlivě střeží už po čtyři staletí, avšak i dnes své Cuvée plní do identických lahví jako v 18. století. Důsledně se dbá na to, aby víno neprošlo malolaktickou fermentací a zůstalo krásně ovocné, svěží a jak se u šampaňského říká „křupavé".
Příběh
Gosset je jeden z nejstarších vinařských domů v oblasti Champagne. V roce 1584 ho založil Pierre Gosset, radní obce Aÿ a vinař, který vyráběl tichá, většinou červená vína z hroznů, které sklidil ze svých vinic. V roce 1993 vinařství přebírá rodina Renaud-Cointreau, která vinařství modernizuje a GOSSET Champagne vstupuje mezi prestižní domy proslulé ve Francii i v zahraničí. Jméno Gosset se tak stává synonymem prestiže, image a luxusu a na svém seznamu ho mají všichni znalci velkých šampaňských vín.