Popis
Barva: Světle zlatá s jantarovými odstíny
Perlivost: Čisté jemné bublinky
Aroma/Chuť: Plné tělo s dlouhotrvající vůní bílých květů, broskví, akátu, medu, lískových oříšků v delším závěru
Složení: Chenin Blanc, Chardonnay
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: 18 měsíců
Vinifikace: Tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi
Apelační oblast: Saumur
Výroba
Po sklizni probíhá lisování na vinicích dle nejvyšších požadavků na kvalitu (zpravidla od poloviny září do začátku října). Poté je šťáva/mošt z každé odrůdy dodána do vinařství pod dohledem technického týmu.
Doporučení
Víno se hodí jako aperitiv nebo konzumovat jej během jídla. Také se hodí ke grilovaným mořským plodům a jídel z bílého masa. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 6 – 8 °C.
Příběh
Se silnou historií vinařství předků je Saumur jednou z nejstarších vinařských oblastí. Historie Loiry a jejího vína je neoddělitelná od historie Francie. Jeho počátky sahají až do konce 3. století, kdy římský císař Probus zasadil první vinnou révu v oblasti Saumur, i když teprve kolem 5. století se v údolí Loiry skutečně začalo s pěstováním vinné révy. V průběhu následujících staletí měli augustinští a benediktinští mniši dominantní vliv na rozvoj různých vinic. Pak přišly časy objevování a vášně a teprve během 18. století se saumurská vína stala skutečně ceněnými a vyhledávanými.
Když bylo Etiennu Bouvetovi 23 let, spolu se svojí ženou Celestine Ladubay, koupili starou galerii i s 8 km sklepů, na jejichž základě založili vinařství, nesoucí jejich jména. Etienne byl opravdovým vizionářem a mužem činu – do roku 1900 stihl vybudovat kompletně nový vinařský dům, postavit domky pro své zaměstnance (svého času až pro 90 lidí), na nedaleké řece postavil přístav, ze kterého exportoval svá vína, ale také třeba vlastní elektrárnu nebo malé divadlo – opět pro pobavení svých zaměstnanců.