Popis
Barva: Slámově žlutá
Aroma: Pečená jablka a sušené ovoce přechází do medových a mandlových tónů
Chuť: Elegantní a tělnaté víno bílého a kandovaného ovoce, medu a briošky
Složení: 50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: minimálně 5 let
Oblast: Premier, Champagne
Podoblast: Côte des Blancs
Doporučení
Lahodný aperitiv nebo společník k rizotu či sušené šunce. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 – 9 °C.
Výroba
Veškerá vína jsou plodem jedinečného terroir regionu Côte des Blancs, vyráběné pouze v Premier Cru a Grand Cru. Výrobní proces ctí půdu nízkochemickým přístupem, používáním minimálního množství pesticidů na vinici a nízkým obsahem siřičitanů v šampaňském. Po fermentaci je každé šampaňské pečlivě sestaveno z 25 vín z různých parcel. Šampaňské se během stárnutí otáčí ručně několikrát denně. V závěrečných fázích je přidáno minimum cukru, díky čemuž je zachován styl terroir.
Příběh
Zakladatelé, Guillaume, Richard a Rodolphe Frerejean-Taittingerovi, žijí se svými rodinami mezi Paříží a Champagne. Jsou nejnovější generací v řadě výrobců děl, kteří zásobovali francouzskou armádu bránící region před Prusy během napoleonských válek. Šampaňské začali vyrábět nejprve pro přátele a rodinu. Slovo dalo slovo a v roce 2005 začali podnikat.
K šampaňskému zaujímají nový přístup, který respektuje tradiční postupy, ale ponechává prostor pro inovace. Šampaňské Frerejean Frères se nyní prodává v cílěně vybraných prodejnách po celém světě. Stále však zůstávají věrni přístupu malého měřítka.