Popis
Barva: Zlatá barva, charakteristická pro modré odrůdy révy vinné
Perlení: Velmi jemné bublinky
Aroma: Krásná aromatická komplexnost, zralé ovoce a kořeněná vůně, náznaky pečených jablek, kompotu a broskví
Chuť: Jemná kombinace struktury, délky a živosti, bublinky hladké jako samet, cítíme hrušku, briošky a kořenité aroma s tóny čerstvého vlašského ořechu
Složení: Z více než 85 % tvoří cuvée Grand a Premier, 60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay a 15 % Meunier
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: 5 – 15 let
Dozážní (expediční) likér: 7 – 8 g/l (výhradně z rezervních vín)
Oblast: Champagne
Podoblast: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne
Obec: Reims, Épernay
Výroba
Zraje ve sklepech po dobu dvakrát delší, než vyžadují apelační předpisy. Z většiny jej tvoří rezervní vína, z nichž některá zrají v lahvích velikosti magnum po dobu 5 až 15 let.
Doporučení
Speciální cuvée je perfektní sdílení mezi přáteli pro jednoduchý a smysluplný okamžik. Je to šampaňské, o které se dělíme s lidmi, které milujeme a kteří milují hezké věci. Pro umocnění jeho jedinečného stylu, buketu a vůní se toto víno nejlépe podává při teplotě 8 až 10°C. Special Cuvée si můžete vychutnat hned nebo jej nechat zrát ve sklepě. K párování s jídlem doporučujeme kardanové rizoto s se sýrem Beaufort. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu.
Příběh
Název tohoto emblematického šampaňského s nezvyklým anglickým pravopisem shrnuje celou jeho historii. Byl to britský agent Georges Bollinger, kdo jej v roce 1911 pokřtil na „Special Cuvée", protože shledal, že výraz „non-vintage brut" se k šampaňskému takové jemnosti nehodí. O více než století později jméno šampaňského symbolu Bollingerových odborností stále zahrnuje celou jeho historii.
Od roku 1829 vyrábí Champagne Bollinger skvělá vína se silným, vytříbeným a komplexním stylem, vyjadřujícím aroma ovoce ve všech jeho rozměrech. Styl Bollinger je hutný a jemný, vyvážený mezi intenzitou skvělých pinot noir a svěžestí chardonnay z Côte des Blancs. Vína Bollinger uvolňují krémové šumění, které je výsledkem vinifikace v dubových sudech a dlouhodobého kontaktu s kvasinkami. Zaručují jedinečný zážitek z degustace, který vždy nabízí něco nového. Tento styl vychází z pevného základu, který má kořeny v 5 hmatatelných principech: vlastní vinice, Pinot noir, rezervní vína zrající v lahvích magnum, sudy a čas.