Ceviche z mořského vlka a krevet
Ceviche je jídlo ze syrových mořských plodů naložených v citrusových šťávách, ochuceno chilli papričkami, solí, koriandrem a cibulí. Jedná se o předkrm, který je zvláště oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. K takovému jídlu si otevřete řízná, v sudu nestařená bílá vína odrůd Sauvignon Blanc, Ryzlink rýnský, Albariño, Veltlínské zelené nebo téměř jakákoli nekomplikovaná šumivá vína z bílých odrůd.
Suroviny na 2 porce
- 500 g filetu z mořského vlka nakrájeného na kostičky
- 200 g menších loupaných krevet
- 1 červené cibule
- 1 rajče
- 1 pomeranč
- 1 šálek nasekaného čerstvého koriandru
- šťáva ze 2 - 3 limetek
- 1 - 2 jemně pálivých červených chilli papriček
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Tortillové chipsy k podávání
Postup přípravy
- Nakrájenou rybu bez kůže a krevety smícháme v misce se šťávou z limetek. Mísu pak na 30 – 60 minut uložíme do chladničky, dokud maso nezkřehne.
- V další míse smícháme nadrobno nakrájené rajče, cibuli, chilli papričky a koriandr.
- Přidáme maso, směs dobře promícháme, dodáme kousky pomeranče a případně dochutíme solí s pepřem.
- Výslednou směs nabíráme tortilovými chipsy.
Doporučené párování
- Řízná suchá, v sudu nestařená bílá vína: Albariño, Chablis, Müller Thurgau, Ryzlink rynský, Sauvignon, Veltlínské zelené
- Téměř jakákoliv nekomplikovaná šumivá vína z bílých odrůd: Bílé Cuvée, Šampaňské Blanc de Blanc
Dobrou chuť!