Ústřice & Šampaňské
Ústřice a šampaňské mohou být luxusem dostupným každému. Dobře zpárované dokáží vytvořit výbušnou harmonii chutí, kterou jen tak nezapomenete. Jaké ústřice naservírovat s jakým šampaňským, aby vše fungovalo perfektně? Inspirujte se několika zásadními tipy.
Ústřice a šampaňské jsou klasickou kombinací. Čistá, osvěžující jiskra, kyselost a mineralita šampaňského vyvažuje jemnou slanost a krémovost ústřice. Párovat ústřice a šampaňské je vskutku umění.
Přečtěte si pět zásadních doporučení správného párování:
- Za prvé, intenzita jednoho by neměla přebít intenzitu druhého. Měli byste si také vybrat lehčí styl šampaňského, který není příliš bohatý, krémový, aby nenarážel na výraznou intenzitu ústřic. Skvělé budou určitě mladší Blanc de Blancs.
- Důležitá je také mineralita, bez které nemůže šampaňské s ústřicemi dobře fungovat. Minerální vlastnosti jsou potřebné k proříznutí krémových tónů ústřice.
- Do třetice doporučíme vybrat šampaňské s čistými příchutěmi citrusových plodů, které poskytují dobrý kontrast k jemným nuancím ústřice. Volte vyšší podíl Chardonnay ve složení vína.
- Rozhodně se vyhněte velkým, objemným šampaňským nebo těm, které pobývaly v dubovém sudu a mají příliš mnoho vlastností toastové briošky. Taktéž se vyhneme šampaňskému s vysokým zbytkovým cukrem. Svěžest brutu do 12 g/l bude nejlepší.
- A na závěr volba ústřic. Ústřice pěstovnané v divokém oceánu mají trochu čistší chuť a více salinity. Tyto doporučujeme spárovat se svěžím a křupavějším stylem šampaňského. Oproti tomu ústřice pěstované v ústích řek mají krémovější a bohatší chuť. K takovým se bude hodit spíše tělnatějsí šampaňské ovocité skadkosti na patře.
Všechny tyto rady samozřejmě vycházejí z konzumace ústřic syrových, bez jakéhokoli dresinku. Chceme si vychutnat čisté, přirozené chutě ústřice.
Dobrou chuť!