Chřestový salát s avokádovým dresinkem
Toto jídlo je krásnou oslavou sezóny s křupavým, křehkým chřestem pokrytým krémovým dresinkem plné bylinkové chuti. Pokud najdete bílý chřest, kombinujte do receptu bílý se zeleným – pokrm díky tomu vypadá opravdu nádherně. Bílý chřest, který ztrácí barvu tím, že je pěstován v zakrytém nebo podzemním prostředí, budete muset vařit o pár minut déle. Pokud ho nemůžete najít, použijte 1 kg zeleného chřestu. Chcete-li získat náskok, uvařte (a zchlaďte) chřest až dva dny předem a zálivku promíchejte už den předem. V každém případě si tuto lahůdku nejlépe vychutnáte s Blanc de Blanc šumivým vínem, klidně i vyšší krémovitosti.
Suroviny na 6 porcí
- 1 kg čerstvého okrájeného chřestu
- 1 zralé avokádo nakrájené na plátky
- 1 šálek podmáslí
- 1/4 šálku čerstvých bazalkových lístků
- 1/4 šálku nakrájené pažitky
- 70 g kozího sýra
- 1 lžíce bílého octa
- 3/4 lžičky mletého bílého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky krystalového cukru
- Hrubě mletý černý pepř (volitelně)
Postup přípravy
- Velký hrnec vody přivedeme k varu. Necháme vysoký stupeň a přidáme chřest. Asi 3 minuty vaříme do křupava.
- Scedíme, opláchneme pod studenou vodou a osušíme.
- Smícháme avokádo, podmáslí, polovinu bazalky, polovinu pažitky, kozí sýr, ocet, bílý pepř, sůl a cukr v mixéru. Zpracujeme do hladka.
- Chřest servírujeme na talíř asi hodinu před podáváním a nechte při pokojové teplotě, aby vychladl. Následně nalijeme dresink, posypeme zbylou bazalkou a pažitkou. Dle chuti pak můžeme i dochutit hrubě mletým černým pepřem.
Doporučené párování
- Dobře vyvážená bílá vína: Chardonnay, Rulandské šedé
- Bílá šumivá vína tvořená tradiční metodou převážně z bílých odrůd preferující ročníkový Blanc de Blancs s vysokým podílem Chardonnay: Šampaňské Blanc de Blanc, Crémant, Sekt, Ročníkový sekt
Dobrou chuť!