Tatarák z kapra
Kapr nemusí na stůl přijít jen smažený v trojobalu. V Třeboni s ním umí téměř zázraky, tohle je jeden z nich, jen ještě trochu vyšperkovaný. Takový tatarský biftek z kapra bude skvělý k pozdním sběrům suchých vín s vyšším obsahem alkoholu a vyšší kyselinou a k bílým šumivým cuvée vyrobených tradiční metodou z bílých odrůd, ideálně pak těm vyzrálým v ročníkovém podání.
Suroviny na 4 porce
- 400 g filetu z kapra bez kůže
- 2 vaječné žloutky
- 2 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce sladkého kečupu
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- několik kapek Tabasca
- střik citrónové šťávy
Postup přípravy
- Filety z kapra dvakrát přemeleme na masovém strojku spolu s oloupanou a na půlky překrojenou cibulí.
- Přidáme žloutky, hořčici, omáčky a dochutíme kořením.
- Nakonec tatarák zakápneme citrónovou šťávou, osolíme a důkladně promícháme.
- Jako klasický tatarský biftek i rybí tatarák podáváme s čerstvě opečenými topinkami.
Doporučené párování
- Pozdní sběry suchých vín s vyšším obsahem alkoholu a vyšší kyselinou: Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon
- Bílá šumivá vína tvořená tradiční metodou převážně z bílých odrůd: Vintage brut, Šampaňské brut, Crémant brut, Sekt brut
Dobrou chuť!