Lososový tatarák s avokádem
Získejte si srdce hostů slavnostní večeře s tímto lososovým tatarákem na avokádu. Lze jej samozřejmě podávat kdykoli, třeba jako součást stylového velikonočního brunche. Vzhledem k působivému výsledku to není zase tolik práce. Do sklenic nalijte krémovější rosé a máte Haute cuisine ve stylu špičkové restaurace!
Suroviny na 4 porce tataráku
- 150 g strouhaného parmazánu
- 400 g čerstvého lososa v sushi kvalitě
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 avokáda
Suroviny pro zálivku
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce medu
- Sůl a pepř
Postup přípravy
- Nejprve si upečeme sýrové křupavky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozdělíme sýr na 4 ploché hromádky o velikosti přibližně 7 cm. Ujistíme se, že jsou stejně silné. Pečeme v troubě asi 8 minut nebo dokud se sýr úplně nerozpustí. Necháme vychladnout a poté vyjmeme z pekáče.
Tip: Pokud se vám nechtějí zapékat křupavky, použijte místo nich tenkou vícezrnnou sušenku. - Filet z lososa nakrájíme na malé, stejně velké kostičky, které smícháme s 1 lžící olivového oleje a dochutíme solí s pepřem.
- Avokáda překrojíme po celém obvodu pecky. Obě poloviny oddělíme od sebe, vyjmeme pecku, dužinu vydlabeme ze slupky a nakrájíme na kostičky. Pár kostek avokáda si odložíme stranou na finální ozdobení.
- Pro líbivější vizuální efekt použijeme k vrstvení tvarovací kroužek o přibližném průměru 9 cm. Opláchneme jej vodou, lehce okapeme, ale nevysušujeme. Kroužek umístíme do středu talíře, naplníme vrstvou avokáda a jemně zatlačíme, aby lépe drželo tvar. Na avokádo položíme vrstvu lososa a opět trochu přitlačíme. Kroužek opatrně vyjmeme a opakujeme ještě třikrát pro každý talíř.
- V míse smícháme veškeré suroviny na zálivku a dochutíme solí s pepřem.
- Tatarák ozdobíme odloženými kostkami avokáda, vložíme sýrovou křupavku a po obvodu pokapeme dresinkem.
Doporučené párování
- Bílá, červená nebo růžová vína: Krémovější Chardonnay, Polosuché Rulandské šedé, Malbec, Pinot noir, Polosuché rosé
- Šumivá vína s převahou modrých odrůd případně ročníkový Blanc de Blancs: Cuvée brut, Cuvée Vintage brut, Cuvée Rosé brut, Vintage Rosé brut, Vintage Blanc de Blancs
Dobrou chuť!