Skladová zásoba na prodejnách je odlišná od e-shopu.

 

Harissou kořeněná fíková polévka s kuřecími kousky

Harissou kořeněná fíková polévka s kuřecími kousky

Bohatá směs chutí, textur a vůní. Tento exkluzivní recept má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah tuku a je plný vitamínu A. Důležitým detailem je tuniské koření harissa, které fíkovou polévku zvedne ještě o několik pater výš. Co teprve když si k tomu nalijete křupavé šumivé víno, které skvěle naváře na pikantní tóny koření. Taková polévka pak bude nečekaně lahodným způsobem, jak se v zimě zahřát. Skvěle zkombinujete s kořeněnými odrůdami modrých hroznů.

Suroviny na 6 porcí

  • 2 lžíce lehkého olivového nebo avokádového oleje
  • 750 g kuřecích prsou nebo kuřecích plátků bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti 4 cm
  • 2 1/2 šálku máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé, asi 1cm kostičky
  • 2 nasekané střední cibule
  • 3 rozdrcené nebo nasekané střední stroužky česneku
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku dýňového pyré*
  • 2 lžíce harissa pasty
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek nasekaných čerstvých fíků
  • Několik měsíčků citronu a snítků petržele k servírování

*Kromě dochucení slouží dýňové pyré i k mírnému zahuštění polévky a dodává vývaru na tělnatosti. Pokud nemáte po ruce dýňové pyré, můžete nahradit 1/4 šálku sušené červené čočky nebo 3 lžícemi rajčatového protlaku. Každá alternativa dodá polévce trochu jinou, ale přesto lahodnou chuť.

Postup přípravy

  1. V 5litrovém polévkovém hrnci zahřejeme na středně vysokou teplotu 1 lžíci oleje. Přidáme polovinu kuřecích kousků v rovnoměrné vrstvě a vaříme do zhnědnutí, tedy asi 1 až 2 minuty z každé strany. Pomocí děrované lžíce přendáme osmažené kuře do misky a dáme stranou. Zbylé kuře opečeme stejným způsobem a vyjmeme z hrnce.
  2. Vařič snižíme na střední teplotu a do hrnce přidáme dýni a cibuli. Zakryjeme a za občasného míchání vaříme 4 minuty. Přidáme česnek a za stálého míchání vaříme ještě 1 minutu.
  3. Přidáme kuřecí vývar, dýňové pyré (nebo alternativní formu dochucení, viz * výše), harissu, sůl a opečené kuře spolu s nahromaděnou šťávou. Polévku přivedeme k varu, hrnec přikryjeme, ztlumíme plamen, jen aby obsah mírně bublal a vaříme, dokud dýně nezměkne a kuře není zcela uvařené. To bude trvat asi 20 minut. Přibližně v polovině vaření, tedy po 10 minutách přidáme fíky.
  4. Ochutnáme a přidáme více soli a/nebo harissa pasty dle libosti.
  5. Podáváme ihned s lístky petržele a měsíčky citronu, které do polévky jemně vymáčkneme. Druhou možností je nechat přes noc chutě propojit a prohřát druhý den, kdy bude polévka ještě lepší.

Doporučené párování

Dobrou chuť!

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení