Harissou kořeněná fíková polévka s kuřecími kousky
Bohatá směs chutí, textur a vůní. Tento exkluzivní recept má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah tuku a je plný vitamínu A. Důležitým detailem je tuniské koření harissa, které fíkovou polévku zvedne ještě o několik pater výš. Co teprve když si k tomu nalijete křupavé šumivé víno, které skvěle naváře na pikantní tóny koření. Taková polévka pak bude nečekaně lahodným způsobem, jak se v zimě zahřát. Skvěle zkombinujete s kořeněnými odrůdami modrých hroznů.
Suroviny na 6 porcí
- 2 lžíce lehkého olivového nebo avokádového oleje
- 750 g kuřecích prsou nebo kuřecích plátků bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti 4 cm
- 2 1/2 šálku máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé, asi 1cm kostičky
- 2 nasekané střední cibule
- 3 rozdrcené nebo nasekané střední stroužky česneku
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 1/2 šálku dýňového pyré*
- 2 lžíce harissa pasty
- 1 lžička soli
- 1 šálek nasekaných čerstvých fíků
- Několik měsíčků citronu a snítků petržele k servírování
*Kromě dochucení slouží dýňové pyré i k mírnému zahuštění polévky a dodává vývaru na tělnatosti. Pokud nemáte po ruce dýňové pyré, můžete nahradit 1/4 šálku sušené červené čočky nebo 3 lžícemi rajčatového protlaku. Každá alternativa dodá polévce trochu jinou, ale přesto lahodnou chuť.
Postup přípravy
- V 5litrovém polévkovém hrnci zahřejeme na středně vysokou teplotu 1 lžíci oleje. Přidáme polovinu kuřecích kousků v rovnoměrné vrstvě a vaříme do zhnědnutí, tedy asi 1 až 2 minuty z každé strany. Pomocí děrované lžíce přendáme osmažené kuře do misky a dáme stranou. Zbylé kuře opečeme stejným způsobem a vyjmeme z hrnce.
- Vařič snižíme na střední teplotu a do hrnce přidáme dýni a cibuli. Zakryjeme a za občasného míchání vaříme 4 minuty. Přidáme česnek a za stálého míchání vaříme ještě 1 minutu.
- Přidáme kuřecí vývar, dýňové pyré (nebo alternativní formu dochucení, viz * výše), harissu, sůl a opečené kuře spolu s nahromaděnou šťávou. Polévku přivedeme k varu, hrnec přikryjeme, ztlumíme plamen, jen aby obsah mírně bublal a vaříme, dokud dýně nezměkne a kuře není zcela uvařené. To bude trvat asi 20 minut. Přibližně v polovině vaření, tedy po 10 minutách přidáme fíky.
- Ochutnáme a přidáme více soli a/nebo harissa pasty dle libosti.
- Podáváme ihned s lístky petržele a měsíčky citronu, které do polévky jemně vymáčkneme. Druhou možností je nechat přes noc chutě propojit a prohřát druhý den, kdy bude polévka ještě lepší.
Doporučené párování
- Suchá kořeněná červená vína: Pinot noir, Primitivo, Shiraz, Zweigeltrebe
- Šumivá vína s převahou modrých odrůd: Cuvée Rosé brut, Vintage Rosé brut, Cuvée Vintage brut
Dobrou chuť!