Zapečené mušle s chilli, ančovičkou a kapary
Výtečný středomořský pokrm, který si můžete směle připravit, jakmile do oken nakoukne léto. Otevřete ke slávkám nějaké pěkné plné bílé víno výrazného aroma a pevné kyseliny. Předkrm slupnete jedna dvě, a pak se můžete bavit u zbytku láhve, koukat na západ slunce mít se dobře.
Suroviny na 2 – 3 porce
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 velmi jemně nakrájené šalotky
- 1 středně pálivá červená chilli paprička zbavená semínek a velmi jemně nakrájená
- Špetka drcených sušených chilli papriček
- 2 filety ančoviček na olivovém oleji (z plechovky), okapané a nakrájené
- 50 g strouhanky z prošlého bílého chleba
- 1 lžíce kapar, okapaných, opláchnutých a nakrájených
- 1 1/2 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky
- 1 kg vydrhnutých slávek
- 50 ml suchého bílého vína
- 1/2 malého citronu
Postup přípravy
- Na pánvi na středním plameni rozehřejeme olivový olej. Přidáme šalotku, červené i sušené chilli a smažíme asi 5 minut, dokud cibulka nezměkne, ale zároveň nezhnědne.
- Přidáme ančovičky a mícháme, dokud se nerozpadnou. Snížíme teplotu varu, vmícháme strouhanku a přibližně 2 – 3 minuty mícháme, dokud nevsákne všechen olej a lehce nezhnědne.
- Vmícháme kapary, petržel a koření, vypneme oheň a dáme stranou.
- Vyhodíme všechny mušle, které jsou popraskané nebo které se nezavírají, když na ně poklepeme.
- Rozpálíme velkou pánev na vysokou teplotu. Přidáme mušle a víno, přikryjeme a při vysoké teplotě vaříme 2 – 3 minuty, dokud se nezačnou otevírat. Občas pánví zatřeseme.
- Předehřejeme troubu na 220 °C.
- Mušle v cedníku scedíme a necháme mírně vychladnout. Všechny, které zůstaly zavřené vyhodíme. Zbývající mušle roztrhneme, přičemž prázdnou polovinu skořápky vyhodíme. Zbývající mušle položíme ve skořápce na pekáč.
- Na každou slávku dáme lžičkou trochu strouhankové směsi a zakápneme 2 - 3 kapkami citronové šťávy. Pečeme 3 minuty v horní části trouby, dokud nebudou lehce zlatavé. Ihned podáváme.
Doporučené párování
- Řízná suchá, v sudu nestařená bílá vína s pevnou kyselinkou: Chablis, Chardonnay, Ryzlink rynský, Sauvignon
- Téměř jakákoliv nekomplikovaná šumivá vína z bílých odrůd: Bílé Cuvée, Šampaňské Blanc de Blanc
Dobrou chuť!