Pečená dýně s mátou a opékanými dýňovými semínky
Skvělý, rychlý podzimní salát, který se bude lahodně pojídat s dobře vyzrálými červenými víny nebo šumivými vintage. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte máslovou dýni nebo malou, pevnou dýni na vaření, jakou je cukrová dýně.
Suroviny na 8 – 10 porcí
- 2 střední máslové nebo malé cukrové dýně o součtu hmotnosti přibližně 1,5 kg
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/4 šálku vyloupaných dýňových semínek
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1/4 šálku čerstvých natrhaných lístků máty
Postup přípravy
- Dýni včetně slupky nakrájíme na klínky o tloušťce 3 cm. Velkou lžící seškrábneme jádro se semínky a provázky, které vyhodíme. Klínky potřeme 3 lžícemi oleje a ochutíme solí s pepřem. Klínky položíme řezem dolů na velký pečící papír. Pečeme v troubě při 220 °C asi 30 minut dozlatova. V polovině opatrně otočíme.
- Zbývající 1 lžíci oleje rozehřejeme v malé pánvi na středně vysokou teplotu. Přidáme dýňová semínka a za častého krouživého pohybu pánve smažíme, dokud se nenafouknou a nezhnědnou, ale stále budou trochu zelená. To bude asi 4 – 5 minut. Semena přendáme na papírovou utěrku, aby oschla. Posypeme solí.
- Dýni přendáme na velký talíř, pokapeme balzamikovým octem, posypeme natrhanými lístky máty a opraženými dýňovými semínky.
Doporučené párování
- Lahvově zralá červená vína: Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot, Rulandské modré, Primitivo, Svatovavřinecké
- Bílá šumivá vína tvořená tradiční metodou převážně z modrých odrůd: Šampaňské Cuvée, Vintage brut
Dobrou chuť!