Pošírované ústřice v omáčce z černých fazolí
Tyto pošírované ústřice v omáčce z černých fazolí jsou skvělým receptem inspirovaným Asií. Tentokrát je povaříme v jejich vlastní tekutině, abychom je podávali ve skořápce s omáčkou z černých fazolí, trochou okurky, chilli a limetkové kůry. Rychlý, snadný a super chutný předkrm nejlépe vyzní s kořenitými, lehce ovocnými víny.
Suroviny na 4 porce
- Suroviny na 4 porce
- 24 ústřic
- slunečnicový olej
- 3 polévkové lžíce pasty z černých fazolí
- hrubozrná mořská sůl
- 1/4 okurky zbavená semínek a nakrájená nadrobno na kostičky
- 1 nadrobno nakrájená červená chilli paprička zbavená semínek
- Šťáva i kůra z 1/2 limetky
- Hrst jemně nasekaných listků koriandru
Postup přípravy
- Ústřice otevřeme, opatrně vyjmeme jejich maso a uschováme tekutinu, kterou prosejeme jemným sítkem.
- Prohloubenou část skořápky odložíme stranou, tu plochou můžeme vyhodit.
- Na pánev nalijeme tekutinu z ústřic a chvíli povaříme. Stáhneme oheň, přidáme ústřice a povaříme 3 – 4 minuty. Během této doby pravidelně otáčíme. Ústřice vyjmeme z omáčky.
- Do horké tekutiny přidáme pastu z černých fazolí, dobře promícháme a vaříme 1 minutu na mírném ohni. Odložíme stranou.
- Talíř posypeme hrubou mořskou solí, na kterou položíme duté skořápky. Do každé skořápky vložíme 1 ústřici a polijeme trochu omáčky z černých fazolí. Následně naklademe kousky okurky, polijeme limetkovou šťávou, posypeme trochou červeného chilli, koriandrem a limetkovou kůrou.
Doporučené párování
- Lahvově zralá červená vína dobré kořenitosti a lehké ovocitosti: Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Primitivo, Rulandské modré, Zweigeltrebe
- Bílá, suchá, ideálně ročníková šumivá vína tvořená tradiční metodou převážně z modrých odrůd s převahou Pinot Noir: Vintage brut, Šampaňské Cuvée
Dobrou chuť!