Kachní rillette na kváskovém chlebu
Možností, jak si připravit perfektní rillette je nekonečnně mnoho. Tato si zakládá na dokonalé přímočarosti šťavnatých kachních stehen. Dostanete tak jasnou chuť, kterou si nakombinujete s přílohou kyselých okurek dochucených sladkou šalotkou a výraznou petrželkou. Takový předkrm bude perfektní na křupavém kváskovém chlebu. Zapíjíme harmonickým červeným vínem nebo Blanc de Noir.
Suroviny
- 2 konfitovaná kachní stehna
- 1/2 lžičky jemně nastrouhaného muškátového oříšku
- 125 g nesoleného másla
Suroviny k servírování
- Několik snítků čerstvé petrželky
- 12 malých, nakládaných okurek
- 1 šalotka, oloupaná a nakrájená nadrobno na kolečka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 citron, nakrájený na měsíčky
- Několik krajíců řemeslného kvasnicového chleba
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou pak na 160 °C.
- Kachní stehýnka položíme na pekáč a pečeme 20 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, abychom s nimi mohli pohodlně manipulovat.
- Na pánvi při mírném ohni rozpustíme máslo a necháme při nízkém stupni na pánvi.
- Stehýnka nakrájíme na velké kousky a odložíme do velké mísy. Dobře dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Kachnu pomalu přelijeme máslem a dobře promícháme. Lžící naklademe do zavařovací sklenice a odložíme přes noc do lednice.
- Před podáváním vyndáme rillettes alespoň 30 minut předem, aby se ohřála a lépa tak uvolnila své aroma.
- Okurečky rozkrojíme podélně napůl a v misce smícháme s petrželovou natí, šalotkou, olivovým olejem a vymačkaným citronem.
- Rillette podáváme s opečeným kváskovým chlebem a oblohou.
Doporučené párování
- Skvěle pitelná, vyvážená suchá červená vína: Frankovka, Malbec, Pinot noir
- Šumivá vína s převahou modrých odrůd: Cuvée brut, Cuvée Vintage brut, Cuvée Rosé brut, Vintage Rosé brut
Dobrou chuť!