Hovězí carpaccio
Nejdůležitějším krokem v přípravě hovězího carpaccia je začít s mírně zmrzlým masem – značně si usnadníte jeho krájení na tenké plátky. Špičková příprava nepůjde bez správného náčiní. V tomto případě doporučujeme dlouhé tenké nože Opinel vyvinuté přímo na carpaccio. Pak už to bude hlavně o přísadách. Přidejte kapary, mořskou sůl, mletou papriku, rukolu, malou kapku oleje a červeného vinného octa. Servírujte okamžitě se skleničkou ideálně šumivého rosé.
Suroviny na 2 porce
- 200 g pravé hovězí svíčkové
- hrst rukoly
- 2 lžičky kapary
- lžíce tenkých plátků mladého parmazánu
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 4 lžičky olivového oleje
- mletý černý pepř
- mořská sůl
Postup přípravy
- Nejprve si dáme mrazit hovězí svíčkovou. Pro tenké krájení ji potřebujeme velmi pevnou, ale ne zase tvrdou jako skálu. Mělo by stačit 1,5 hodiny. Zatímco je hovězí maso v mrazáku, dáme si do lednice vychladit talíře.
- Ztuhlé hovězí maso krájíme velmi tence napříč vláknům. Plátky pokládáme na vychlazené talíře.
- Každou porci posypeme hrstí rukoly, několika plátky parmazánu a kapary. Zakápneme octem i olivovým olejem a přidáme špetku čerstvě namletého černého pepře a mořské soli.
- Podáváme ihned s opečenou bagetkou pokapanou olivovým olejem.
Doporučené párování
- Široký záběr svěžích mladých suchých růžových a červených vín: Suché rosé, Polosuché Rosé, Dornfelder, Merlot, Modrý Portugal, Pinot Noir, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe
- Růžová šumivá vína z bílých odrůd: Rosé Cuvée
Dobrou chuť!