Pravé letní gazpacho
Tato fantastická verze gazpacha obsahuje nejen rajče, ale i červenou papriku a okurky, které jí dodají onu opravdovou chuť léta. Vzhledem k tomu, že rajčata mají různou míru sladkosti a kyselosti, můžete množství octa upravit podle chuti. Nejkrémovější polévky docílíte rozmixováním v mixéru vysokých otáček. Čím vyšší výkon, tím jemnější směs; čím déle mixujete, tím vzdušnější směs. Osvědčené v tandemu s Fino Sherry!
Suroviny na 3 porce
- 1 kg rajčat, nakrájených na čtvrtiny
- 2 oloupané a nakrájené okurky
- 1/2 nakrájené červené papriky
- 1 nahrubo nasekaný stroužek česneku
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 šálku vody
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 krajíce selského chleba nakrájeného na kostičky
- 2 polévkové lžíce bazalky pokrájené na tenké proužky
Postup přípravy
- V mixéru smícháme rajčata, okurky, papriku, česnek, ocet a vodu. Rozmixujeme do hladka, poté přidáme olej a opět pomixujeme, aby se vše propojilo.
- Ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a případně ještě vinným octem. Přikryjeme a necháme v lednici chladnout.
- Mezitím do velké pánve na středním plameni nalijeme tolik oleje, aby se pokrylo její dno. Přidáme chléb a za občasného míchání smažíme dozlatova a křupava. Sundáme z ohně, dochutíme solí a necháme chladnout.
- Při podávání rozdělíme do misek, posypeme bazalkou, několika krutony a pokapeme olejem.
Doporučené párování
- Živá, dobře strukturovaná, aromatická vína s pevnou kyselinkou: Müller Thurgau, Sauvignon, Tramín červený, Veltlínské zelené, Nepříliš ovocné rosé, Fino Sherry
- Kořenitá, nepříliš ovocná, šumivá vína z bílých odrůd: Cuvée Rosé, Bílé Cuvée
Dobrou chuť!