Popis
Barva: Slámová s náznaky zlaté
Aroma: Čerstvý buket delikátních jódových tónů
Chuť: Dominuje sušené ovoce a náznak dubu s charakteristicky jemným slaným závěrem
Destilace
Destilerie Camus vždy čerpala ze všech rozmanitých terroirů regionu Charente s cílem odhalit bohatství a chutě, které tyto různé oblasti mohou nabídnout. V tomto neustálém hledání byl objev vinic Île de Ré opravdovým zjevením. Ostrov Île de Ré se nachází na západním pobřeží Francie v departementu Charente-Maritime. Nachází se v cru Bois à Terroirs, naprosto nejzápadnější oblastí označení Cognac. Île de Ré Fine Island je díky svým čerstvým mořským tónům dokonalým výrazem autentického stylu a kvality oblasti provenience. Hrozny mají přirozeně vyšší obsah jódu než ty sklízené v srdci oblasti Cognac a mírné klima zase přispívá ke skutečně individuálnímu charakteru. Île de Ré Fine Island Cognac je samozřejmě destilovaný na kalech, aby posílil původní chutě eaux-de-vie, ze které se vyrábí, zraní v extrémně vlhkém sklepě koňak zaoblí a zrání v lehce vypálených dubových sudech poskytne extrémně jemnou dřevitou chuť.
Veškeré vinné hrozny se lisují do 2 hodin od sklizně. Vysoce aromatická šťáva se následně fermentuje po 6 dní při kontrolované teplotě mezi 22 a 26 °C na 3 různých typech kvasnic, které nejlépe rozvinou specifické aroma a vytáhnou to nejlepší z terroiru.
Destilace probíhá ručně, bez automatizované techniky a to výhradně v malých maximálně 25 hektolitrových měděných kotlích. Během druhé destilace se prvních 20 litrů z „hlavy" odloží bokem, litr po litru je ochutná master destiler, který ty nejaromatičtější složky před zráním na sudu přidá do finálního destilátu.
Zrání
Veškeré barely jsou jemně vypálené s nízkým obsahem taninů, což zabrání jejich nadměrné extrakci do eaux-de-vie a umožní vyniknout ideálnímu poměru mezi ovocito-květinovými a jemnými dubovými tóny. Pro zrání se používají pouze malé barely, které maximalizují kontakt mezi tekutinou a dřevem.
Příběh
Vinařství Camus se nekompromisně zaměřuje na vytváření intenzivně aromatických koňaků. Tento proces umožňuje dosáhnout bezkonkurenční míry aroma měřené třemi specifickými parametry: velikost ovocného aroma spojené s vysokou úrovní esterů, hloubka květinových tónů spojená s vysokou úrovní terpenolů a perfektní rovnováha mezi ovocitými a dřevitými tóny vycházející z použití sudů s nízkým obsahem taninů.
Doporučení
Dobrý koňak si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.