Popis
Destilace
Vyroben macerací chráněné receptury směsi bylin a koření nezvykle v ovocném destilátu. Dále obsahuje 140 g cukru na litr a kulér. Likér je ředěn měkkou demineralizovanou vodou ze 102 metrů hlubokého vrtu v klikovském souvrství Třeboňské pánve. Bez dalších přísad. Typický je jemný zákal.
Příběh
V jeho názvu se skrývá jméno našeho technologa, který ho vyladil přesně podle vašich představ.
Anton Kaapl (1884 – 1948) byl příslušník jednoho z nejstarších rodů žijící v Jílovicích minimálně od roku 1586. Právě jemu se přičítá založení rodinné tradice pálení ovocných destilátů. Ve Velké válce bojoval na straně Rakouska-Uherska na východní frontě, kde byl těžce raněn a v roce 1916 propuštěn do civilu. Od vzniku samostatného Československa v roce 1918 byl nepřetržitě starostou či místostarostou obce Jílovice (Gilowitz) a to až do nástupu rudých revolučních národních výborů v roce 1945. Na základě dlouholetých zkušeností s pálením ovocných destilátů vznikl v jihočeských Jílovicích český rodinný lihovar, který jako odkaz na své rakousko-uherské paličské kořeny nese název Anton Kaapl a na etiketách lahví dovětek „Familientradition aus Gilowitz".
Doporučení
Bylinný likér vhodný jako aperitiv i digestiv s obsahem alkoholu ideálních 28% a cca 140 g cukru na litr. Doporučovaná teplota podávání a skladování je od 10 – 16 °C. Při teplotách pod cca 8 °C dojde k mírnému zakalení z důvodu vysrážení aromatických olejů. Není nejmenší důvod destiláty chladit a nebo dokonce vymražovat. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na pálenky.
Získaná ocenění
Ještě před uvedením na trh získal v únoru 2022 od rakouských someliérů stříbrnou medaili na evropské soutěži ve Wieselburgu a ocenění na světové soutěži Destillata v březnu 2022 .