Popis
Barva: Křišťálově čistý, zářivě měděný odstín poukazující na mnoho let strávených ve sklepích
Perlení: Obzvláště jemné bublinky
Aroma: Jahodový džem pozvednutý pikantním černým pepřem a mentolovým nádechem, doznívající zralým letním ovocem broskví, nektarinek a meruněk
Chuť: Tělnatá struna akordů zralé černé třešně prostoupené tónem krvavého pomeranče, který poskytuje záblesk lákavé pikantní svěžesti, směsi dominuje jodový, slaný závěr připomínající minerální křupavost Chardonnay
Složení: 72% Chardonnay, 28 % Pinot Noir u čehož tvoří 8% rezervní červené víno (Ambonnay, Bouzy, Cumières)
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: Téměř 12 let
Dozážní (expediční) likér: 6,5 g/l
Oblast: Champagne
Vinice: Ambonnay, Avize, Aÿ, Bouzy, Cramant, Cuis, Cumières, Trépail, Vertus, Villers-Marmery
Doporučení
Toto cuvée se dobře hodí k houbám, foie gras, drůbeži, humru, jahodám a citrusovým plodům. Dejte volnost své kreativitě a smyslu pro dobrodružství a experimentujte s jakýmkoliv dalším párováním, které byste chtěli vyzkoušet. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 - 10 °C.
Výroba
Výroba toho šumivého vína vychází z tradiční metody druhotného kvašení. Gosset ovšem své know-how pečlivě střeží už po čtyři staletí, avšak i dnes své Cuvée plní do identických lahví jako v 18. století. Důsledně se dbá na to, aby víno neprošlo malolaktickou fermentací a zůstalo krásně ovocné, svěží a jak se u šampaňského říká „křupavé".
Příběh
Gosset je jeden z nejstarších vinařských domů v oblasti Champagne. V roce 1584 ho založil Pierre Gosset, radní obce Aÿ a vinař, který vyráběl tichá, většinou červená vína z hroznů, které sklidil ze svých vinic. V roce 1993 vinařství přebírá rodina Renaud-Cointreau, která vinařství modernizuje a GOSSET Champagne vstupuje mezi prestižní domy proslulé ve Francii i v zahraničí. Jméno Gosset se tak stává synonymem prestiže, image a luxusu a na svém seznamu ho mají všichni znalci velkých šampaňských vín.