Popis
Aroma: Květinové tóny révy, z ovoce ucítíte hrušku nebo meruňku
Chuť: Svěží a harminická, s nasládlými doteky meruněk a hrušek v dobře vybalancovaném těle
Destilace
Vína jsou před destilací za účelem lepší konzervace a vyhnutí se oxidaci uchovávána se sedimentem, čímž není třeba přidávat antioxidační činidla. Sediment ve víně zůstává i pro samotnou destilaci. Výsledkem je vyšší koncentrace chutí a důraznější kulatost a pružnost Eaux-de-vie. Následkem přítomnosti sedimentu ve víně je pomalejší destilace, větší pružnost, tedy nízký oheň a důkladné vyčištění historických nedávno repasovaných 12,5 hektolitrových kotlů po každém zahřátí.
Zrání
Koňak zraje 4-10 let, z čehož prvních 10 měsíců leží na nových sudech a následně dozrává ve starých sudech.
Dle rodinné tradice se upřednostňuje květinový a ovocný charakter koňaků. Středně vypálené 350litrové sudy jsou vyrobeny z dubu Limousin, které si vinařství vyrábí samo vždy za účelem zachování přirozených vlastností Eaux-de-vie. Elegantní a minimalistická lahev je dekorována ručně psanou etiketou a dřevěným uzávěrem.
Příběh
Vinice nechal v roce 1837 vytvořit Augustin, první ze šesti generací do rodiny Valletů. Následoval Pierre, Maurice, Louis a Michel. V říjnu 2000 se Laurent připojil ke svému otci a dědovi. Podle rodinné tradice, která říká, že když se v rodinném obchodu syn připojí ke svému otci, je část koňaku destilovaného v tomto roce drahoceně odložena a bude prodána pouze budoucími generacemi. Díky tomu mohou začít v temnotách „rajských" sklepů odpočívat láhve koňaku obratně vytvořené Pierre a Maurice Valletem. I tímto způsobem leží v rodinných sklepích Château Montifaud koňaky sčítající své stáří od roku 1920 do současnosti.
Doporučení
Koňak VSOP doporučujeme pít čistý, do různých míchaných koktejlů nebo jednoduše na ledu přelitým v poměru 1:3 správně zvoleným tonikem či limonádou. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na koňaky.