Popis
Barva: Živě zlatavá
Perlivost: Jemná, elegantní
Aroma: Citrusy a bílé květy
Chuť: Živost a svěžest s tóny žlutého ovoce v příjemné dochuti
Složení: 100 % Chardonnay
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: 16 měsíců
Dozážní (expediční) likér: 5 g/l
Oblast: Crémant de Bourgogne AOP
Viniční trať: Côtes de Beaune a Hautes Côtes
Doporučení
Ideální jako aperitiv, lze podávat k lososovi na smetaně, humrovi nebo k lehce sladkému dezertu. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 5 – 8 °C.
Výroba
Ruční sběr hroznů do malých bedýnek po 13 až 15 kg, aby se zabránilo oxidaci. Následuje selektivní ruční třídění hroznů a pomalé lisování bez opětovného míchání pro hladkou extrakci šťáv prvního lisování la Cuvée a druhé extrakce la Taille. Po usazení za studena se alkoholová fermentace provádí při nízkých teplotách, aby byla zachována aromatická jemnost před malolactickou fermentací.
Příběh
Hrozny vín domu Paul Chollet pocházejí ze srdce Burgundské oblasti. Díky rozmanitosti půd, terroirů a podnebí jsou schopni nabídnout udržitelnou, rozmanitou kvalitu. Vinařství Paul Chollet věnuje sklizním zvláštní pozornost. Kvalita vín se vždy odvíjí od harmonie cukru a přirozené kyselinky, harmonie ovocné tělnatosti a svěží pitelnosti. Pro dosažení této delikátní rovnováhy je prvořadé určení data sklizně na základě zralosti hroznů několik dní před sklizní. Přirozeně optimální moment sklizně bude rozdílný parcela od parcely.