Popis
Barva: Krásně růžová se zářivými odlesky
Perlivost: Jemná
Aroma: Svěží, ovocitá, s plným tělem
Chuť: Hrušky, květiny, med a mineralita
Složení: Pinot Blanc, Ryzlink rýnský
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: 24 měsíců
Dozážní (expediční) likér: 8 g/l
Oblast: Alsace
Doporučení
Jemná a osvěžující chuť se skvěle doplňuje s testovinami, mořskými plody, ale i ovocem. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 3 – 7 °C.
Výroba
V každém víně najdeme charakteristiku horniny, kde vinná réva vyrostla. Veškeré umění vinaře je tedy založeno na výběru správné odrůdy hroznů podle struktury zeminy.
Příběh
Rodina Gresserů je původem ze Švýcarska, jsou to Valaisané, kteří migrovali v 11. století v údolí Aosta do Gressoney, poté se usadili ve Wil na břehu Bodamského jezera. Knížecí opatství Andlau mělo dceřiné opatství ve Wil a právě v archivech opatství najdeme zmínku o Eberhardtu Gresserovi, který v roce 1399 přišel z Wilu do Andlau a získal občanství d'Andlau. V roce 1525 byl proboštem v Andlau jmenován řemeslný vinař Thiébaut Gresser, což dosvědčuje listina, kterou podepsal. Staletí pokusů s pěstováním různých odrůd vinné révy umožnila určit odrůdy, které nejlépe vyjadřují vibrace místa a mineralitu místních hornin.