Popis
Barva: Jemné víření růžového okvětního plátku s nádechem lososově růžové a třešňově červených odlesků
Aroma: Nezaměnitelně jahodové – ve všech podobách od čerstvě utržených až po jahodový džem
Chuť: Strukturovaná rovnováha svěžesti a dominance svůdného červeného ovoce jemně obklopující patro s hladkým, skvěle svěžím závěrem
Složení: Chardonnay 50 %, Pinot Noir 50 %, z 8 % vinifikováno červeným vínem
Doba zrání v láhvi na kvasnicích: Minimálně 3 roky
Dozážní (expediční) likér: 8 g/l
Oblast: Champagne
Vinice: Avize, Chouilly, Villers-Marmery, Bouzy, Ambonnay, Verzenay
Doporučení
Bohatost a sladkost vína se výborně hodí k foie gras, lososu, rybím a mořským tapas, grilovanému telecímu masu, drůbeži, ale i červenému a lesnímu ovoci, jako jsou jahody, maliny a borůvky. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 – 10 °C.
Výroba
Své know-how si rodina pečlivě střeží už po čtyři staletí, avšak i dnes své Cuvée plní do identických lahví jako v 18. století. Důsledně se dbá na to, aby víno neprošlo malolaktickou fermentací a zůstalo krásně ovocné, svěží a jak se u šampaňského říká „křupavé".
Příběh
Gosset je jeden z nejstarších vinařských domů v oblasti Champagne. V roce 1584 ho založil Pierre Gosset, radní obce Aÿ a vinař, který vyráběl tichá, většinou červená vína z hroznů, které sklidil ze svých vinic. V roce 1993 vinařství přebírá rodina Renaud-Cointreau, která vinařství modernizuje a GOSSET Champagne vstupuje mezi prestižní domy proslulé ve Francii i v zahraničí. Jméno Gosset se tak stává synonymem prestiže, image a luxusu a na svém seznamu ho mají všichni znalci velkých šampaňských vín.