Popis
Aroma/Chuť: Očekávat můžete kyselý nádech višní a překvapení v podobě netypické bylinné dochuti hřebíčku a skořice. Dohromady jde o vyváženou formu mimořádného zážitku.
Destilace
Anton Kaapl Griot je vyrobena macerací a lisováním višní s hrozinkami ve velmi jemném lihu s přidáním hřebíčku, cejlonské skořice, vanilkových lusků z Madagaskaru, sušené pomerančové kůry, kořene puškvorce a galgánu lékařského. Vylisovaný macerát je obohacen o višňový destilát a doslazen cukrem na 250 gramů na litr likéru. GRIOT obsahuje přibližně 20 % vylisované přírodní ovocné šťávy. Likér je ředěn demineralizovanou vodou ze 102 metrů hlubokého vrtu v klikovském souvrství Třeboňské pánve. Typický je jemný zákal.
Příběh
Anton Kaapl (1884 – 1948) byl příslušník jednoho z nejstarších rodů žijící v Jílovicích minimálně od roku 1586. Právě jemu se přičítá založení rodinné tradice pálení ovocných destilátů. Ve Velké válce bojoval na straně Rakouska-Uherska na východní frontě, kde byl těžce raněn a v roce 1916 propuštěn do civilu. Od vzniku samostatného Československa v roce 1918 byl nepřetržitě starostou či místostarostou obce Jílovice (Gilowitz) a to až do nástupu rudých revolučních národních výborů v roce 1945. Na základě dlouholetých zkušeností s pálením ovocných destilátů vznikl v jihočeských Jílovicích český rodinný lihovar, který jako odkaz na své rakousko-uherské paličské kořeny nese název Anton Kaapl a na etiketách lahví dovětek „Familientradition aus Gilowitz".
Doporučení
Tuto jedinečnou griotku doporučujeme pít vychlazenou. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na pálenky.