Popis
Základem všech tří destilátů je Slovácká borovička. Rozdíl mezi nimi je v sudu, ve kterém přesně po dobu 12 měsíců dozrávaly:
- Oranžová po bourbonu
- Modrá po slivovici
- Červená po české whisky Gold Cock
Máte tak jedinečnou příležitost ochutnat a porovnat různé vůně a chutě tohoto typického jalovcového destilátu.
Destilace
Výroba borovičky má ve Vizovicích stovky let trvající tradici, a je také neodmyslitelně spjata s historií palírenství ve Vizovicích a osobami Karla Singera a Zikmunda Jelínka. Tradiční výrobní postup zachovávající průtahovou destilaci jako základ výroby borovičky se v nezměněné podobě užívá dodnes. Modernizovány byly pouze technologie, které přispívají k tomu, že jalovcový destilát je ještě jemnější a čistější než dříve, stále si zachovávajíc svou charakteristickou drsnou podstatu.
Zrání
Základem všech tří destilátů je Slovácká borovička, kterou jsme přesně po dobu 12 měsíců nechali zrát v dubovém sudu – a to v prvním případu po bourbonu, ve druhém po české whisky Gold Cock a ve třetím po slivovici.
Příběh
Název produktu, tedy Slovácká borovička, překvapí, když ji vyrábí tradiční valašský výrobce. Tento název vznikl díky exportním úspěchům Rudolfa Jelínka v USA. Na tamním trhu byla ve třicátých letech minulého století velmi populární a úspěšná slovenská borovička. Rudolf Jelínek hledal cesty, jak vytvořit konkurenci tomuto produktu, a proto vznikl název Slovácká borovička, což v anglicky mluvících zemích prakticky nikdo neodliší od slovenské borovičky.
Společnost Rudolf Jelínek navazuje na více než 400letou tradici výroby destilátů na Valašsku. První písemný doklad o existenci palírny se nachází v urbáři vizovického panství z roku 1585.
Doporučení
Dobrá pálenka si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na pálenky.