Popis
Aroma/Chuť: Sladce ovocná až medová, cítíme sladké sušené švestky a lehké mandlové aroma pecek, které nepřekrývá ovocný charakter
Destilace
R. Jelínek Slivovice se vyrábí trojstupňovou destilací vyzrálého švestkového kvasu. Pecky zůstávají po celou dobu v kvasu a dodávají výslednému destilátu specifickou chuť třísloviny.
Zrání
Na destilaci navazuje tříletý proces zrání v tancích za různých teplot, který pravidelně kontrolují a vyhodnocují zkušení vizovičtí páleničáři. Pravá Jelínkova slivovice je tak výsledkem jejich úsilí, zkušeností a trpělivosti. Zlatá varianta Vizovické slivovice R. JELÍNEK 2018 vznikla kupáží nejlepších odrůd daného ročníku a dle tradiční valašské receptury dále dozrávala na švestkách. Každoročně je stočeno přesně 5.004 lahví 50% Vizovické slivovice R. JELÍNEK o objemu 0,7 litru. Vizovická slivovice R. JELÍNEK se nechává uzrát přesně 365 dní a její stáčení je každoročně malým svátkem.
Příběh
Podnebí valašského kraje po staletí švestkám a jejich pěstování přálo. Proto u Jelínka v roce 2003 navázali na sadařskou tradici a zahájili výsadbu vlastních švestkových sadů na jižní stráni vizovického údolí, v oblasti zvané Těchlov. Po pěti letech sklidili první úrodu vizovických švestek a započali novou tradici – výrobu limitované série Vizovické slivovice R. JELÍNEK.
Dnes je švestkami osázeno již více než šedesát hektarů půdy a každým rokem přibývají další. Navrací tak krajině část jejího původního rázu a využívají při tom místní specifické klimatické podmínky. Jednotlivé odrůdy švestek jsou samostatně sklízeny, pečlivě se hlídá jejich zralost a samostatně jsou i páleny.
Od roku 2008, kdy sklidili první, panenskou úrodu dvaceti pěti tun švestek devíti odrůd, vyrábí každoročně zlatou variantu Vizovické slivovice R. JELÍNEK. Vzniká kupáží nejlepších odrůd daného ročníku a dále dozrává na sušených švestkách. Ty do slivovice uvolní obrovské množství vůně, chuti a především sladkosti, která je cítit v každém jejím doušku. Plody této pracné, výsostně odborné a především trpělivé ruční práce máte možnost ochutnat v podobě limitované edice Vizovické slivovice R. JELÍNEK.
Doporučení
Doporučujeme podávat ji při pokojové teplotě, kdy se nejlépe rozvine její chuť a vůně, vhodné je přidat ještě do panáku kousek sušené švestky, která ještě více zvýrazní chuť sušených švestek použitých při zrání. Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na pálenky a likéry.